Belökték 280-ra a forintot

Vágólapra másolva!
A délelőtti gyengülés után erősödés jellemezte a forint helyzetét a mai bankközi devizapiacon. A forint 279-ig is erősödött az euróval szemben, később egy kis mértékben visszakorrigált 280-ig.
Vágólapra másolva!

Sörös Csaba, a Takarékbank devizaelemzője szerint kikerült a 285 körüli szint a látóhatárból, de hangsúlyozta, hogy a 280 forintos euró még rendkívül instabil. Bizonytalannak tartja a román és a lengyel jegybank kamatdöntő lépését, ami visszafogja a forintárfolyam erősödését.

A lett parlament megszorító intézkedései szintén bizonytalanságot növelő tényező. Szerinte pedig a valutaválság elkerülésére az 500 millió eurós kiadáscsökkentés az egyetlen járható út.

Az egyik vezető londoni befektetési csoport keddi elemzésében azt állítja, hogy Lettország számára jobb megoldás lenne a nemzeti valuta leértékelése, mint a jelenlegi árfolyamrendszer fenntartása. A rendezett leértékelés nem járna tartós, járványos hatással a már most lebegő árfolyamrendszert alkalmazó térségi országokban, például Magyarországon, mivel ez utóbbiak valutái már átestek a kiigazításon. Az elemzés tükrözi a lat leértékelését pártoló, egyre szélesebb citybeli konszenzust.

A Bank of America-Merrill Lynch (BoA-ML) londoni befektetési részlegének elemzői szerint nem állja meg a helyét a lett valuta leértékelésével szembeni általános ellenérv, hogy az árfolyam-kiigazítás nyomán nőne a nem fizetővé váló adósok száma Lettországban. Az elemzés szerint a cég egyrészt nem hiszi, hogy a leértékelés több törlesztési leálláshoz vezetne, mint a "történelmi méretű" recesszió, másrészt az is kérdés, hogy "miért kell az egész (lett) gazdaságot a devizaadósok túszává tenni".

Hétfőn a magyar pénz jellemzően gyengüléssel töltötte a napot, az euró ára a pénteki 277 forintos szintről egészen 283 forintig ment el, majd 281 forint környékén fejezte be a kereskedést.