Ahol robbantanak és égetnek - programok kockáknak a Múzeumok Éjszakáján

Vágólapra másolva!
Sörösdoboz-roppantás gőzzel, lövöldözés lézerpisztollyal, éjszakai túra a reptéren, vagy időjóslás az OMSZ-nél: a Múzeumok Éjszakája a tudomány és technika kedvelőinek is kínál érdekes programokat, ezekből válogattunk.
Vágólapra másolva!

Kísérleteket nézni szórakoztató, ezt mindenki tudhatja, aki valaha szembesült Öveges professzorral vagy járt a Csodák Palotájában valamilyen programon. A Múzeumok Éjszakáján is lesz lehetőség a fizika és a kémia érdekes jelenségeinek vizsgálatára. A BME Jendrassik György Hőtechnikai Laboratóriumában este hattól majdnem éjfélig fognak recsegni a gőzzel összeroppantott sörösdobozok és fognak szállni a vízrakéták. A Szent Gellért tértől csupán kőhajításra lévő egyetemi laboratórium jó kiindulási pont lehet azoknak is, akik nem maradtak le a BME Tanreaktorának meglátogatását ígérő, ám mára teljesen betelt programról.

Az egyetemi könyvtárban egyaránt találnak maguknak programot a könyvek illatát csukott szemmel beszívó a szelíd filoszok és az égre néző természettudósok is. A középkori verseket, meséket és tréfákat bemutató előadás, illetve a középkor zenéjét bemutató koncert előtt a Polaris Csillagvizsgálónak és a Konkoly Obszervatóriumnak a kutatói beszélnek a csillagászatról, illetve arról, mit tudtak a csillagokról a XVI-XVIII. század tudósai.

Évek óta a Millenáris az egyik legjobb hely a tudományos csodák iránt érdeklődő gyerekeknek és a gyermeklelkű felnőtteknek. Az egykori Ganz gyárépület helyén levő kulturális központot szombat este a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem hallgatói lepik el DJ és VJ show-val és divatbemutatóval, de a Csodák Palotájában azért fizikai kísérleteket is láthat az érdeklődő.

Régi idők technikája

A nyomdászat azóta tartozik a végtelenül menő iparágak sorába, amióta Johannes Gutenberg a 15. század közepén először nyomtatott ólombetűkkel Bibliát. Esetleg azóta, amióta a Bi Sheng porcelánbetűkkel működő nyomdát készített a 11. század elején. Ezért is tűnik jó programnak ellátogatni a Hársfa utcában található Bélyegmúzeumba, ahol meg lehet nézni, hogyan készülnek a rézkarcok, rézmetszetek nyomatai, mennyi munka van egy bélyeg megteremtésével.

Forrás: [origo]
A BME tanreaktora: megmutatjuk, mert sajnos már betelt minden turnus

A Magyar Mezőgazdasági Múzeum is lehetőséget ad arra, hogy a mindennapokban nem látott technológiákat csodálhassanak meg a látogatók. Délután hattól egészen este kilencig üzemel a kovácsműhely, lesznek kreatív kézműves foglalkozások gyerekeknek, sőt csónakkal is körbe lehet járni Vajdahunyad várát. Az éheseket a Magyar Pékek Fejedelmi Rendje várja olyan hangzatos ennivalókkal mint a csülkös kenyér, a szomjasak pedig bor- és pálinkakóstoláson vehetnek részt.

A játék örök

Kevés olyan program lesz, ami a számítógépes játékot kedvelők szívét igazán megnyerheti. Például a hagyományosan remek előadásokat szervező Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeumnak csak a közlekedési felében lesznek programok. Képes Gábor muzeológust azért az Elektrotechnikai Múzeum programjai között fel lehet fedezni, éjszaka a játékok fejlődéséről fog beszélni, délután pedig az internetről tart foglalkoztató előadást gyerekeknek. Természetesen itt is lesznek kísérletek, látványos művészeti produkiók, és a gyerekek még motort is építhetnek.

A Budavári Labirintus várja azokat a videojátékosokat - és persze a történelem iránt érdeklődőket - akik a LOAD és a PLAY szavak után azt tanulták meg angolul, hogy GET LAMP. A vár alatt található barlangban és kazamatákban olajlámpással bolyonghatnak a bátrak. A vállalkozó kedv híján lévők persze tárlatvezetésen is részt vehetnek.

Az Aquincumi múzeumban pedig a videojétékok virtuális figurái után valódi, hús-vér gladiátorokkal is találkozhatnak azok, akik szeretnének élethű körülmények között elmerülni a római kor külsőségeiben. A kiállítóhelyen emellett sci-fi-be illő előadással is meglepnek minket a szervezők a Földet veszélyeztető kisbolygókról, és tárlatvezetés is lesz a legújabb feltárásokról.

Ha pedig már játék, az Országos Meteorológiai Szolgálatnál időjóst játszhatnaka a látogatók, miközben részletesen megismerkedhetnek a meteorológusok munkájával.

Fegyveres bemutatók vagy helyszínek

Hogy a Budapest alatt rejtőző "leleteknél" maradjunk, a Múzeumuk Éjszakája talán jó alkalom beugrani a Deák téri aluljáróban rejtőző Földalatti Vasúti Múzeumba is, amit nap közben a legtöbben minden bizonnyal észre sem veszünk - pedig a Kisföldalatti egykori nyomvonalán alakították ki, és itt meg is lehet tekintetni annak egykori kocsijait. A Várhegy oldalában lévő Sziklakórház ennél kicsit izgalmasabb helyszín, ott a létesítmény különböző időszakokban betöltött szerepét ismerhetik meg a látogatók, amelyet egy panoptikum-szerű kiállítás idéz fel, a második világháborús hadvezetési ponttól az atombunkerig.

Forrás: [origo]
Bolyongás a Sziklakórház folyosóin

Egy újabb, különleges helyszín, amelynek létezéséről bizonyára nem sokan tudnak, a zsámbéki szabadtéri Légvédelmi Múzeum, ahol szabad téren lehet körbejárni a földi telepítésű légvédelmi eszközöket, az éjszakai programot pedig inkább kulturális eseményekre hegyezték ki a szervezők.

Ezzel ellentétben gazdag, és a témába vágó repertoárral tart bemutatót a Hadtörténeti Múzeum a várban. Nehéz is lenne alaposan szemezgetni a programból, de itt a Nato-fegyverek bemutatója mellett lesz Mig-29-szimulátor, Nato-fegyverek bemutatója, és "megszólaltatnak" majd egy ötvenes évekbeli géppuskát is. Egyébként az est középpontjában a magyar katonai missziók állnak. Aki maga szeretne lövöldözni, a Rendőrség-történeti Múzeumban teheti majd meg, mégpedig a kiképzésekhez is használt lézerpisztollyal.

Kalandozás a reptéren

Tavaly népszerű volt az éjszakai látogatók körében a Ferihegyi Repülőgép Emlékpark is, ahol az ott kiállított régi gépek bejársa mellett egy, a kulisszák mögé betekintést engedő túrára is elkalauzolták a jelentkezőket. Ebből tavaly csak két turnus indult, amelyekre szinte lehetetlen volt bejutni, idén viszont fél kilenctől éjfélig félóránként beviszik a reptérre a jelentkezőket.

A látogatók emellett idén megnézhetnek egy mára igen ritka, restaurált AN-2-es repülőgépet, és egy minden csúcstechnikával felszerelt reptéri tűzoltóautót is.

Forrás: [origo]
Éjjeli látogatásra váró vasak Ferihegyen

A fentieknél kevésbé élményszerű, de még mindig tudományos ismeretterjesztő produkció lesz a Természettudományi Múzeum egész estés előadás-sorozata, amely az evolúció kutatásának fontosabb témáit veszi elő, így szó lesz Darwin eredeti elméletéről, a kihalások szerepéről, arról, hogy a gerincesek hogyan alkalmazkodtak a szárazföldi léthez, és arról is, milyen átalakuláson ment keresztül az emberi faj. Az elsősorban az élővilág csodáit bemutató programok mellett a múzeumban egy geológiai kutatáshoz hasonló foglalkozásra is várják a látogatókat éjféltől.

Vidéken inkább buli és kultúra

A tudomány és technika iránt érdeklődők szempontjából végigfutottuk a Múzeumok Éjszakája vidéki ajánlatát is, de ott már kevesebb ilyen attrakcióra bukkantunk. A Magyar Rubik Kocka Rajongói Klub a berettyóújfalui Bihari Múzeum kertjében egy sátorban mutat be majd édekességeket a világszerte híres magyar logikai játékról, és annak feltalálójáról. Nyitva lesz éjszaka a Kecskeméti Planetárium is, ahol távcsöves bemutatók, gyermekprogram és éjszakai séta várja a látogatókat a Naprendszer bolygóit megörökítő szoborparkban - gyanítjuk, ugyancsak előadással kísérve. A többi vidéki múzeumban inkább a buliról, zenéről, kultúráról szól a rendezvény.

Zárójelben jegyezzük meg, mert csak az időpont miatt kapcsolódik a múzeumi rendezvényekhez, de a hétvégén zajlik majd a budapesti Csokonai Művelődési Házban a Scenecon 2009, a scenerek, vagyis a számítógépes hobbiprogramozók és művészek találkozója. Ennek keretében a résztvevők éppen szombat éjjel, a találkozó végén mutatják majd be egymásnak és a közönségnek versengő pályaműveiket, vagyis ekkor zajlik majd - vasárnap hajnalig - a rendezvény leglátványosabb része.