Vágólapra másolva!
Jelenleg úgy néz ki, hogy ha a piacok tovább javulnak, ahogyan az utóbbi két hónapban tették, és ha Magyarország tevékenysége segít a bizalom visszaállításában az ország iránt, akkor bizonyára képesek leszünk finanszírozni magunkat a piacról - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök pénteken a CNBC gazdasági televíziónak.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

"Óvatosnak kell lennünk, a bizalom még nagyon törékeny. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) támogatására azért volt szükség, mert tavaly vis maior helyzet alakult ki. Ha ez visszatérne, akkor növelnünk kell és ki kell terjesztenünk az IMF-programot. Az utóbbi megbeszéléseken az IMF kifejezte érdekeltségét az iránt, hogy folytassa a tárgyalásokat erről, ha szükséges lesz, de normális esetben megfelelő lesz a piaci finanszírozás" - mondta a kormányfő.

"Magyarországnak világos üzenetet kell küldenie, hogy érti ezt a válságot, érti, hogy mit jelent a válság Magyarország számára. Az utóbbi hatvan napban a parlament megszavazott egy teljes nyugdíjreformot, egy szociális reformot, és egy hét múlva szavazunk az adóreformról."

"Ez a három dolog azt jelenti, hogy Magyarország nem csak elfogadható és kezelhető formába tette (költségvetési) mérlegét, hanem próbáljuk elhárítani a jövőbeli növekedés akadályait is, mert növelnünk kell a növekedési potenciált, hogy túlnőjünk az eladósodáson" - magyarázta a miniszterelnök a CNBC riporterének.

"Idén az államháztartás hiányát a hazai össztermék (GDP) 3,9 százalékára tervezzük, miközben az EU-átlag mínusz 6 százalékra ígérkezik. Jövőre 3,8 százalékos hiányt célzunk meg, miközben az EU-átlag várhatóan 7,3 százalékra nő. Bármi furcsa, Magyarország hirtelen a legprudensebb gazdaságok között van Európában."