Vágólapra másolva!
Litvániának nincs szüksége nemzetközi pénzügyi segítségre államháztartása finanszírozásához és az ország egyenes úton halad az euró 2012-es bevezetése felé - nyilatkozta Andrius Kubilius miniszterelnök azt követően, hogy kormánya újabb megszorító intézkedésekről döntött.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

A parlament elé kerülő javaslat szerint 2 százalékkal, 21 százalékra növelik az áfát, 9,5 százalékkal csökkentik a közalkalmazottak fizetését és korlátozzák a gyermekgondozási segély összegét - írta meg a Napi Gazdaság.

A lépésektől, amelyek kiegészítik a korábban elhatározott költségcsökkentéseket, a GDP 7 százalékát elérő megtakarítást várnak a büdzsében. A pénzügyminisztérium e heti előrejelzése szerint idén 18,5 százalékkal zuhan a litván GDP.

Kubilius szerint a 2012-es euróbevezetési céldátum tartásához nem kell mást csinálniuk, mint a lehető legalacsonyabban tartani a költségvetési hiányt. Az idei tervet a GDP 5 százalékáról 6-7-re emelték - az újabb megtakarítások nélkül 8 százalékra ugrott volna -, ám 2011-re le akarják vinni a maastrichti 3 százalékos határ alá.

Litvániának - Lettországhoz és Észtországhoz hasonlóan - nem kell belépnie az ERM-2-be, mert 1994-ben valutatanácsi rendszert vezetett be, amiben rögzítették a litas árfolyamát az euróhoz képest. Megkérdőjelezheti azonban a közös európai valuta sima bevezetését, ha a lakosság elégedetlenné válik helyzetével, s ezért nem lehet tartani a szigorú fiskális politikát.

A legfrissebb felmérések szerint csak a litvánok egy százaléka érzi úgy, hogy az elmúlt két hónapban javult az anyagi helyzete. Ezzel szemben 77 százalékuk ennek ellenkezőjét tapasztalja és 21 százalék azok aránya, akik stabilnak ítélik meg helyzetüket. Rémisztőbb azonban ennél, hogy az összes megkérdezett fele kilátástalannak látja anyagi helyzetét.