Az áfaemelés nem feltétlenül hoz több bevételt

Vágólapra másolva!
Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) szerint az általános forgalmi adó július 1-jei emelését követően a költségvetés remélt többletbevételei előreláthatóan elmaradnak, mivel mind a gazdaság teljesítménye, mind a lakossági fogyasztás meredeken esik vissza.
Vágólapra másolva!

A szakmai szervezet hétfői közleményében felhívja a figyelmet, hogy az áfa megemelésével előbb-utóbb növekedni fognak a fogyasztói árak is, mivel sem a kereskedőknek, sem a gyártóknak nincs tartalékuk ennek kigazdálkodására.

A KSH legutolsó adataira hivatkozva az OKSZ emlékeztet, hogy az élelmiszerek kiskereskedelmi fogyasztása az első negyedévben 4,3 százalékkal, márciusban már 8 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakához képest.

A szövetség álláspontja szerint az áfa-kulcs emelésen majdnem mindenki veszít, mivel még jobban visszaveti a fogyasztást. Lesznek azonban nyertesei is az áfa-emelésnek, például a feketegazdaság, a bevásárló turizmus.

Az OKSZ hétfői közleményében reagál az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége június 12-ei bejelentésére, amely szerint panasszal éltek a Gazdasági Versenyhivatalnál, mert szerintük a kereskedők visszaélnek piaci erejükkel a gyártókkal szemben.

A kereskedelmi szövetség szerint az élelmiszergyártók szakmai szervezete nem tér ki minden részletre. Az általuk kifogásolt választék felülvizsgálat a kereskedés elemi része, önmagában nem fenyegetés.

Az kereskedők szövetsége szerint nem felel meg a valóságnak a gyártóknak az az állítása, hogy bárkinek a rovására tovább növelték volna árrésüket. Egyes esetekben egyébként az ipar jobban tudta emelni átadási árait, mint a kereskedő a fogyasztói árat, például az ipar a baromfihús átadási árait 3,7 százalékkal emelte, miközben a kereskedők a fogyasztói árakat csak 0,7 százalékkal - írja az OKSZ közleményében.