Válsághíradó: nyugdíjbomba, új PSZÁF-elnök, újabb IMF-milliárdok

Vágólapra másolva!
Piaci szempontból nem volt különösebben érdekes a keddi nap, a pesti tőzsde enyhe emelkedéssel zárt, a forint pedig szűk sávban mozgott. Az IMF jóváhagyta az újabb magyar hitelrészlet lehívását, megnevezték a PSZÁF elnökjelöltjét, az OECD több évtizedes szociális válságtól tart a nyugdíjrendszerek pénzügyi gondjai miatt, Obama szerint pedig nem kell több ösztönző csomag. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Szerdán a régiós folyamatokra érezhető hatással lehet, hogy a lengyel jegybankárok kamatos ülést tartanak, és könnyen elképzelhető, hogy Varsóban a kamatszint mérsékléséről születik döntés.

A tengerentúlon a tartós cikkek májusi megrendeléseiről és az újlakás-eladások alakulásáról közölnek statisztikákat, de piaci szempontból ennél is fontosabb lesz a jegybanki szerepet betöltő Federal Reserve (Fed) kamatdöntése, illetve az azt követő kommentár.

Eseménytelen nap a magyar piacokon

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 124,36 pontos, 0,84 százalékos emelkedéssel, 14 846,49 ponton zárt kedden.

Gyengült a magyar deviza a bankközi devizapiacon csütörtök délelőtt, de délutánra kissé erősödni tudott a magyar pénz, este kevéssel 281 forint fölött kereskedtek az euróval.

A hétfői jelentős indexcsökkenések után kedden csekély mínuszokkal zártak a New York-i tőzsde vezető mutatói.

Jöhet az újabb IMF-részlet

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden Washingtonban jóváhagyta a magyar készenléti hitelkeret újabb részletének lehívását - közölte a pénzintézet.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Unió által biztosított hitelkeretből eddig 14 milliárd eurót hívott le Magyarország, ebből 8 milliárd euró került felhasználásra, a többi a tartalékokat növeli - mondta Oszkó Péter pénzügyminiszter a Országgyűlés költségvetési bizottságának keddi ülésén.

A kormány a következő időszakban már a jövőre koncentrál, ezért is jelentek meg olyan akcióprogramok, amelyek a járműiparhoz, a logisztikához, a gyógyszeriparhoz, a biotechnológiához, információ-kommunikációs technológiához kapcsolódnak - mondta Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter.

Lakásonként több százezer forintos egyszeri kiadással kell számolniuk azoknak, akik a távhőről való leválással csökkentenék fűtésszámláikat, és a szakértők szerint sokaknak az ingatlanok adottságai miatt nem is feltétlenül érdemes elhagyniuk a rendszert.

Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke a mai napon a legnagyobb magyar kereskedelmi bankok vezetőivel találkozott. A megbeszélések középpontjában a felelős hitelezés erősítése, a devizahitelezéssel kapcsolatos kockázatok mérséklése állt - közölte a jegybank.

Hosszú válsággal fenyeget a nyugdíjbomba

Az állami és magán nyugdíjrendszerekkel kapcsolatos problémák miatt a mostani pénzügyi válság több évtizeden keresztül tartó szociális krízisbe torkollhat - vélik az OECD elemzői.

Nagyobb iparág manapság a bálnák turistáknak való mutogatása, mint a bálnavadászat - derül ki egy nemzetközi szervezet, az Ifaw jelentéséből.

Az Ipsos csoport kutatásából kiderült, hogy másfél éves tartós zuhanás után végre stabilizálódni látszik világszerte a globális fogyasztói bizalom, bár eközben a háztartások háromnegyede kénytelen volt szorosabbra húzni a nadrágszíjat és visszafogni a kiadásait.

Akár kétmilliárd eurós működési vesztesége is lehet a Peugeot Citroennek az idei évben - jelentette be a vállalat.

Az ukrán államfő elégedett a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalásokkal.

A vártnál kisebb mértékben szaporodott májusban az Egyesült Államokban a használt ingatlanok adásvétele, közölték az amerikai ingatlanügynökségek szövetségében (NAR) kedden.

A munkaadók sokszor megsértik az álláísinterjúkra érkezők személyiségi jogait. Ezért nem is meglepő, hogy a munkaügy területéről érkezik a legtöbb jogos panasz az adatvédelmi biztoshoz.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) kedden körülbelül fél százalékos visszaesést jósolt a lengyel gazdaságnak, és körülbelül 1 százalékos növekedést jövőre.

Az amerikai elnök, keddi nyilatkozata szerint, nem tart szükségesnek egy újabb gazdaságösztönző tervet, annak ellenére sem, hogy az amerikai gazdaságban még válságban van.

Újabb Farkas a PSZÁF élén

Bevétel tekintetében az osztrák OMV olajipari társaság megelőzte a Mol Romaniát a román üzemanyagpiacon, így a magyar társaság az ötödik helyre szorult vissza.

Bajnai Gordon kormányfő Farkas Ádámot javasolja a PSZÁF élére. Korábban a jegybankban és több kereskedelmi bankban dolgozó szakember a Farkas Istvánt válthatja, aki július 1-jével mondott le posztjáról.

Az év második felében olcsóbb lesz a diákhitel, a kamat a korábbi 11 százalékról 10,5 százalékra süllyed - közölte a Diákhitel Központ.