Vágólapra másolva!
Az amerikai jegybank (Fed) szerdán a várakozásoknak megfeleően nem változtatott alapkamaton. Az egynapos kamat célsávja 0 és 0,25 százalék között maradt.
Vágólapra másolva!

A kamatdöntés bejelentését követően a Fed döntéshozó testülete rövid nyilatkozatot adott ki, amelyben az amrikai jegybankárok a többi között leszögezik: április óta az amerikai gazdaság zsugorodásának üteme mérséklődött, a pénzpiaci feltételek az utóbbi hónapokban szélesebb körben javultak.

A bizottság úgy ítéli meg, hogy a pénzpiacok és a pénzintézetek stabilizálását célzó lépések, a költségvetési és monetáris ösztönzések - a piaci erőkkel együtt - hozzájárulnak majd a tartós növekedés fokozatos elindulásához az árak stabilitása mellett. A források oldaláról nézve az árnyomás valószínűleg gyengül és egy ideig az infláció visszafogott marad. A Fed minden rendelkezésére álló eszközzel a gazdaság fellendülését és az árak szintjének tartását segíti.

Elemzők szerint a közlemény arra utal, hogy a befektetőknek nem kell aggódniuk a Fed esetleges olyan agresszív pénzpolitikai döntéseitől, melyek a gazdaság élénkítésével idővel elszabadítják az inflációt az Egyesült Államokban.