Drákói szigort szeretnének a játékkereskedők

Vágólapra másolva!
A vásárlás során bekövetkező aktivációs technológiát szeretne a videojátékokra a szórakoztatóipari termékekkel kereskedők érdekvédelmi szervezete, az EMA. A Project Lazarus nevű terv dollármilliárdokat takaríthatna meg az iparnak - adta hírül a The Digital Home blog.
Vágólapra másolva!

Az iPhone megvásárlásakor tapasztalaható helyszíni aktiválásban játja a játéktolvajok és játékkalózok elleni küzdelem legjobb eszközét az Entertainment Merchants Association (EMA) iparági szervezet. Az EMA lapjában ismertetett Project Lazarus nevű elképzelés szerint a videojátékokat "zárt" állapotban szállítanák, valamint így tárolnák a boltok polcain is, használhatóvá csak fizetéskor, a digitális zár feloldása után válna a szoftver. Az eljárás különsöen a bolti tolvajok és boltok saját belső szarkái ellen lenne hatékony.

A Project Lazarusról készült tanulmány még nem teljes, hiányzik például belőle a biztonsági intézkedések bevezetésének ára is. Az EMA szerint azonban az aktiváció jelentősen javítaná a játékipar helyzetét, hiszen a nem megfelelően érvényesített játékok nem indulnának el a konzolokon.

Hibák vannak a számításban

Nem ennyire optimist a Project Lazarus-szal kapcsolatban a CNET bloggere, aki szerint az aktivációs elképzelés nem számol azzal, hogy megunt játékaikat szeretik eladni a gamerek. Emellett problémákat okozhatna az új rendszer a játékaikat cserélgető barátok életében is, hiszen korántsem biztos, hogy idegen gépen működne a kölcsönadott program. A legnagyobb probléma mégis az, hogy a Project Lazarusban szó sincs a játékkereskedelem jövőjének gondolt digitális letöltésekről.