Kína mentette meg Tokiót

Vágólapra másolva!
A tokiói értéktőzsde fő mutatója szerdán  ledolgozott egy keveset a keddi veszteségből, a Nikkei kevesebb mint fél százalékot ment fel. A piacnak jót tett a kínai növekedési prognózis, a japán export zuhanása azonban aggasztó jel.
Vágólapra másolva!

A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 40,71 pontos, 0,43 százalékos nyereséggel 9590,32 ponton zárt, 8,25 százalékkal magasabban az év véginél.

A Nikkei kedden 2,82 százalékot vesztett, hétfőn pedig 0,41 százalékot nyert. A múlt héten 3,45 százalékot ment le az index, májusban 7,9 százalékot emelkedett.

A tokiói hangulatot ellentmondó hírek határozták meg szerdán. A legújabb statisztika szerint Japán exportja májusban nyolcadik hónapja csökkent, ezúttal 40,9 százalékkal tavaly májushoz képest, és 0,3 százalékkal áprilishoz képest.

A mennyiségi visszaesés nagyjából változatlan volt: májusban 36 százalékos az áprilisi, 35,9 százalékos mínusz után, rendre éves összehasonlításban, az érték ennél nagyobb csökkenését a jen mint menedékvaluta felértékelődése okozta. Áprilishoz képest különösen gyorsult a visszaesés a kínai piacon. Ugyanakkor a kínai GDP-növekedés gyorsulása - amiről a kínai kormány tervbizottsága adott ki becslést szerdán - reményt is kelt a tokiói piacon.

Segítette a befektetőket az is, hogy a Bank of Japan bank jelezte: bár második hónapja javulnak a japán gazdaság kilátásai, esély van a likviditást növelő központi banki intézkedések folytatására az eredetileg kitűzött, szeptemberi határidő lejárta után is.