Vágólapra másolva!
A Fed megpróbálta leplezni közreműködését a Merrill Lynch befektetési bank tavalyi, Bank of America általi felvásárlásában, amint a Merrill pénzügyi helyzete rosszabbodott - ezzel vádolja az amerikai központi bank szerepét betöltő intézményt a washingtoni képviselőház legfőbb ellenőrző bizottságának egy republikánus tagja.
Vágólapra másolva!

"A Fed szándékosan elhallgatott releváns információkat, illetve más szövetségi szabályozó hatóságoknak a BofA-Merrill Lynch fúzióval kapcsolatos fenntartásait" - írta a Reutershoz eljuttatott közleményében Darrell Issa képviselő.

A Fed elnöke korábban már visszautasította, hogy titokban nyomást gyakorolt volna a Bank of Americára. A bizottság demokrata elnöke ugyanakkor a csütörtöki ülésre beidézte Bernankét. "Nem akarok előre ítélkezni, még messze vagyunk attól, hogy lezárjuk ennek az ügynek a vizsgálatát" - hangsúlyozta közleményében Edolphus Towns.

A következő hónapban ugyancsak meg kell jelennie a bizottság előtt a korábbi - a felvásárlás idején hivatalban lévő - pénzügyminiszternek. Henry Paulson meghallgatásának a pontos dátuma egyelőre nem ismert.

A Reuters megjegyzi, a demokraták és a rebublikánusok között egy erősen politikai színezetű meccs van kibontakozóban arról, hogy ki a felelős a BofA és a Merrill Lynch rossz elsült egyesüléséért: az óriásbank elnök-vezérigazgatója, Ken Lewis, vagy Paulson, netán maga a Fed. A dollármilliókba kerülő ügylet visszhangja ugyanis nagyon kedvezőtlen volt az adófizetők körében.