Gyenge nyitás után felfelé indult a BUX

Vágólapra másolva!
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 27,15 pontos csökkenéssel, 15 189,55 ponton nyitott csütörtökön. A legutóbbi, szerdai záró értékéhez képest ez 0,18 százalékos gyengülés.
Vágólapra másolva!

A BUX a gyengébb csütörtöki nyitás után azonnal emelkedésbe kezdett, hamarosan benézett a 15 350 pontos érték fölé is. Az az MTI által megkérdezett szakértők közül Kuti Ákos, a Cashline Értékpapír Zrt. elemzője "katonás felfelé menetelésre" számít a nemzetközi hangulat és az ázsiai tőzsdék mozgása alapján.

A vezető részvények közül csak az OTP lehet a lemaradó, miután elterjedt az a hír, hogy az ukrán parlament korlátozó jogszabályt fogadott el a jelzáloghitelekkel kapcsolatban. Azt nem tudni pontosan, hogy a kamat- és tőketörlesztésre kapnak-e kétéves moratóriumot a kölcsönt felvevők, de annyi biztos, hogy ez kedvezőtlen az OTP csoportra nézve, mert növelni kell a céltartalékot. A bankpapírokon amúgy is nagy a nyomás a világ tőzsdéin - fűzte hozzá Kuti Ákos.

Szatmári Tamás, Raiffeisen Bank Zrt. üzletkötője szintén erősödésre számít, de mértékét nem merte megtippelni. Hozzátette: miután szerdán a vezető részvények közül csak az OTP-t nem "engedték levegőhöz jutni", talán csütörtökön erősödhet a bankpapír is.

A nemzetközi optimizmust táplálja az amerikai Fed nyíltpiaci bizottságának üléséről kiadott rövid nyilatkozat, mely szerint április óta az amerikai gazdaság zsugorodásának üteme mérséklődött, a pénzpiaci feltételek az utóbbi hónapokban szélesebb körben javultak.

A BUX 370,21 pontos, 2,49 százalékos emelkedéssel, 15 216,70 ponton zárt szerdán, a részvénypiac forgalma 17 milliárd forint volt.