Kínai siker a türkmén gázért folyó harcban

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, Oroszország és az Európai Unió is hoppon marad a türkmenisztáni gázkincsért folytatott vetélkedésben: Kína gázszövetségre lépett a közép-ázsiai országgal. Ez a fejlemény többek között a tervezett Nabucco gázvezetéknek is nagyon rosszul jön.
Vágólapra másolva!

A Li Ke-csiang (Li Keqiang) kínai miniszterelnök-helyettes és Gurbanguli Berdimuhamedov türkmén államfő által aláírt megállapodások értelmében Kína 3 milliárd dolláros hitelt nyújt Türkmenisztánnak az ország legnagyobb földgázmezőjének kiaknázására, és a gáz egy még idén megnyíló vezetéken Kínába áramlik.

A Kommerszant című tekintélyes orosz üzleti lap csütörtöki beszámolójában megállapította: ez újabb vereség a Gazprom számára a türkmenisztáni gázért folytatott harcban.

A kormányközi keretmegállapodás értelmében a Kínai Állami Fejlesztési Bank kedvezményes feltételek mellett kölcsönöz a Türkmengaz nevű cégnek, feltehetően Déli Jolotany gázmező ipari elsajátítására. Ez Türkmenisztánban a legnagyobb, független brit értékelések szerint a világon a négy legnagyobb gázmező között van, tartalékait 6-14 billió köbméterre becsülik.

Az aláírt megállapodások értelmében az idén üzembe helyezendő, hétezer kilométeres vezetéken az eredetileg tervezett 30 milliárd helyett évi 40 milliárd köbméter gáz áramlik majd Türkmenisztánból Kínába.

Miután Tacsberdi Tagijev türkmén miniszterelnök-helyettes június elején jelezte, hogy Kína kész hitelt nyújtani, a türkmén gázért harcoló országok hirtelen igen aktívvá váltak. Asgabatba látogatott, például, Alekszej Miller, a Gazprom vezérigazgatója. (A Gazpromnak áprilisban konfliktusa támadt Türkmenisztánnal, amikor leállította az ottani drága gáz vásárlását az európai kereslet és az árak csökkenése miatt.)

A jelek szerint Miller látogatása nem járt eredménnyel, mert a szerdai hírek szerint változatlanul nem érkezik gáz Türkmenisztánból Oroszországba. Igor Szecsin miniszterelnök-helyettes a minap bejelentette, hogy az ártárgyalások Asgabattal a jövő héten kezdődnek meg.

Nem ért el eredményt az EU sem, amely az Oroszországot elkerülő Nabucco vezeték fő nyersanyagbázisává szeretné megtenni Türkmenisztánt. Június elején Brüsszelben folytak ugyan magas szintű tárgyalások, de az EU feltételként támasztotta a gázból származó bevételek költségvetési újraelosztásának átláthatóságát, Asgabat számára azonban a jelek szerint ez elfogadhatatlannak bizonyult.

Kína a lap szerint arra számít, hogy a Déli Jolotany gázmezőn kitermelt gáz nagy része Kínába áramlik majd az Üzbegisztánon és Kazahsztánon áthaladó vezetéken, amelyet még idén üzembe akarnak helyezni. Kapacitása először évi 30 milliárd, később 40 milliárd köbméter gáz lesz. (A Nabucco üzembe helyezését 2019-re tervezik, és kapacitás évi 31 milliárd köbméter lesz.)