Újabb részvény tűnhet el a pesti tőzsdéről

Vágólapra másolva!
Részvényenként 545 forinton tett nyilvános vételi ajánlatot a tőzsdén jegyzett Externet Telekommunikációs és Internet Szolgáltató Nyrt. részvényeire a Birdcom Tanácsadó Kft. - a BÉT honlapján csütörtökön  közzétett dokumentum szerint.
Vágólapra másolva!

A Budapesti Értéktőzsde egyik alvó részvényében, az Externet papírjában utoljára június 22-én 451 forinton kötöttek üzletet, és az elmúlt 52 hétben a részvény legmagasabb árfolyama 699 forint, a legalacsonyabb 400 forint volt. Az egy Externet részvényre jutó saját tőke, azaz vagyon, a 2008. december 31-i auditált konszolidált mérleg alapján 149,57 forint.

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) még nem hagyta jóvá az ajánlatot.

A 30 millió forint jegyzett tőkéjű Birdcom Tanácsadó Kft.-nek három magánszemély: Homonnay Géza, László Géza és Szilágyi Ferenc a tulajdonosa. A Birdcom az Externet részvényeinek 76,83 százalékát, összesen 4 855 840 darab részvényt közvetlenül birtokol.

A Birdcom az ajánlatot a Vivacom Magyarország Befektetési és Szolgáltató Kft. és a Kraft Invest Vagyonkezelő Kft.-vel összehangoltan tette meg. A Vivacom 12,69 százalék, a Krat Invest pedig 10,14 százalék Externet részvénnyel rendelkezik. A három cég 2009. május 10-én írt alá szindikátusi megállapodást arról, hogy összehangoltan eljáró társaságként megvásárolják a harmadik személyek tulajdonában lévő részvényeket. A megállapodás alapján az összes költséget, beleértve a felajánlott részvények vételárát, a Birdcom Tanácsadó Kft. vállalta.