Vágólapra másolva!
Már a tavalyi utolsó negyedévben túljutott a mélyponton a globális befektetési banki szektor aktivitása, az adósságpiacokon szervezett új kibocsátások meredek emelkedésnek indultak, és most már várhatóan a részvénykibocsátások is meglódulnak - áll a Standard & Poor's csütörtökön közzétett elemzésében.
Vágólapra másolva!

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítőjének összegzése szerint 2008 negyedik negyedévében, a hitelpiacok befagyása nyomán az új adósságok kibocsátási értéke 1999 óta nem látott mélységbe csökkent.

Az S&P azonban most úgy látja, hogy az adósságpiaci kibocsátásokkal kapcsolatos befektetési banki tevékenység ezzel túl is jutott a mélypontján. A hitelminősítő friss adatai szerint 2009 első negyedében a globálisan lejegyzett új adósságok értéke 1700 milliárd dollár volt, 157 százalékkal magasabb, mint a tavalyi utolsó három hónapban. Az idei első negyedévi újadósság-kibocsátási érték még a tavalyi azonos negyedévi értéket is 23 százalékkal meghaladta.

A Standard & Poor's elemzése szerint a részvénypiaci kibocsátási aktivitás egy negyedévnyi lemaradásban van: a globális újrészvény-kibocsátás valószínűleg 2009 első negyedében érte el mélypontját 69,6 milliárd dolláros értékkel. Ez 2003 óta a legalacsonyabb volt, és 46,6 százalékkal maradt el a tavalyi első negyedévi szinttől.

A részvény-kibocsátási aktivitás azonban már az idei második negyedévben komoly felhajtóerőt kapott, egyelőre elsősorban a bankszektor globális feltőkésítési erőfeszítései révén, de a hitelminősítő előrejelzése szerint a március óta tartó részvénypiaci árfolyam-fellendülés megteremti az alapját a részvény-kibocsátási tevékenység szélesebb bázisú élénkülésének.

A vállalati egyesülési és felvásárlási (M&A) tevékenység továbbra is pang, az idei első negyedévben ezen a piacon 473 milliárd dollár értékű új tranzakciót jelentettek be, ami éves összevetésben 29,3 százalékos visszaesés, és 2004 harmadik negyede óta a legalacsonyabb érték. A Standard & Poor's szerint az M&A-tevékenység szorosan kapcsolódik a gazdasági növekedéshez, és így ezen a piacon nem várható érdemi élénkülés a világgazdaság fellendülésének kezdete előtt.

A hitelminősítő becslése szerint a globális befektetési banki szektor teljes bevétele 2009 egészében jórészt a tavalyi szinten lesz; tavaly a szektor forgalma még 30 százalékkal zuhant 2007-hez képest. Az S&P jövőre már "legalább mérsékelt" javulást vár, 10-15 százalék körüli éves bevételnövekménnyel 2009-hez mérve.

A vagyonkezelési tevékenységről az S&P kiemeli, hogy az rendkívül szorosan kötődik az általános piaci teljesítményhez. Az elemzés felidézi, hogy a széles merítésű S&P 500-as részvényindex tavaly egész évben 38 százalékot, az idei első negyedben még további 14 százalékot zuhant, és márciusban 13 évi mélypontra ért.

Az amerikai részvénypiacok azonban azóta "szépen emelkednek", az S&P 500-as jelenleg 40 százalékkal jár legutóbbi mélypontja felett, és az év eddigi szakaszában összességében 2 százalékos nyereségben van, ami "bizonyos derűlátásra ad okot".