Vágólapra másolva!
Torghelle háttal állva behúzta, Huszti jobbról ballal betekerte, Hajnal 25-ről és kapásból is pókhálózott, Bodnár majdnem keresztlécet tört, Szalai csukafejelt, Dzsudzsák szóló után jobbal villant, Priskin csel után alányesett, Hercegfalvi futtában sarkazott, Gera felpörgetve ollózott, Kocsárdi 35-ről suhintott, Lisztes külsővel tüzelt. Íme a 2008/2009-es futballszezon 12 legszebb magyar gólja - csodálja meg mindet, majd szavazzon arra, amelyik a legjobban tetszett! 

Még tavaly augusztus 24-én, egy szép vasárnap délután történt, hogy Torghelle Sándor kettő, Szabics Imre pedig egy gólt lőtt a Bundesliga II. második fordulójában az Augsburg-Ahlen (3-0) bajnokin. Duplázó honfitársunk főleg az első góljára lehet büszke, amikor a csapattárs sarokkal középre emelt labdáját kegyetlenül beollózta a kapuba. Torghelle jelenleg sérült, de az őszi vb-selejtezőkön be szeretné bizonyítani, hogy nem viccelt Erwin Koeman, amikor azt mondta: ő a mi Cristiano Ronaldónk.

205401outform.html400350


Szeptember 27-én a kis Hannover a nagy Bayern Münchent fogadta, és a hazai szurkolók nagy-nagy örömére 1-0 lett a Bundesliga-bajnoki vége, míg a magyar drukkerek boldogságára a győztes gólt Huszti Szabolcs szerezte. Nem is akármilyet, jobb oldalról - a Bayern-kapust megtréfálva - trükkös szabadrúgásból vette be a vendégkaput. A válogatott szélső azóta már Szentpéterváron edződik, és csipkednie kell magát, mert Dick Advocaat Zenit-edzőnél egyelőre enyhén szólva sem számít alapembernek, pedig oroszországi átigazolása után rögtön gólt lőtt az UEFA-kupában, és máris Andrij Arsavin utódjaként emlegették.

205402outform.html400350


Ugyanezen a napon egy másik Németországban profiskodó magyar is vastapsot érően villant: Hajnal Tamás a dortmundi aréna 72 ezer nézője előtt a Stuttgart elleni meccs 10. percében egy kis labdavezetgetés után, 25 méterről kifelé csavarodó bombagólt ragasztott a vendégkapu bal oldalába. A középpályás remekül érvényesül az egykori BL-győztes klubban, az előző szezonban 30 bajnokin 6 gólt szerzett és 7 gólpasszt adott, többször is bekerült a Bundesliga heti álomcsapatába, és úgy gondolja: sok játékos szívesen lenne a helyében.

205403outform.html400350


2008-ban Mikulás napján a salzburgi Bodnár Lászlónak jött meg a lövőkedve, a válogatott jobb oldali védője egy kényszerítő után irtózatos, felső kapufás bombagólt lőtt a Ried elleni, 2-0-ra megnyert osztrák bajnokin (2:37-nél látható a gól). A Red Bull később megnyerte a bajnokságot, igaz, Bodnár elhagyta a csapatot, és jelenleg klubot keres.

205404outform.html400350


Január végén a Real Madrid B csapatában szereplő Szalai Ádám remekbe szabott csukafejessel (0:21-nél) jelezte, hogy ha jó csatár kell a válogatottba, akkor ő is bevetésre kész. A 21 éves, 193 centis támadó szépen termelte a gólokat a spanyol harmadik ligában (26 meccsen 17-szer volt eredményes), bekerült a Real Liverpool elleni bő BL-keretébe, és az álma továbbra is az, hogy egyszer Van Nistelrooy ékpárjaként fusson ki a Bernabeu 82 ezres közönsége elé, de még inkább, hogy a nemzeti csapatban is számítsanak rá.

205405outform.html400350


Február elején Dzsudzsák Balázs volt a legnagyobb címlaphős, miután a PSV mezében mesterhármast ért el az ADO Den Haag elleni, 6-0-ra megnyert holland bajnokin. A második és a harmadik gólja is nagyszerű volt, ezúttal inkább előbbit ajánljuk: mellel szépen levett egy keresztlabdát, majd néhány csel után, 8 méterről, jobbal lőtt laposan a kapuba, pedig abszolút ballábas futballistának tartják (00:55-nél láthatja a gólt!). A még mindig csak 22 éves középpályás kiváló tavaszt produkált, hiszen 13 meccsen 9 gólt lőtt, ám vannak további tervei is: nem titkolja, hogy egyszer a Real Madridban szeretne futballozni.

205406outform.html400350


Ugyanebben a hónapban, 21-én az angol másodosztályban a Watford idegenben 2-0-ra verte a Blackpoolt, s Priskin Tamás pazar csel utáni emeléses gólja olyan szép volt, hogy a brit szavazásokon is felfért a dobogóra (0:29-nél). A támadó majd' minden harmadik meccsén betalált, 37/12-es meccs/gól mérleggel zárta a szezont. Meglehet, Priskin hamarosan magasabb szintre léphet, hiszen áprilisban három Premier League-csapat is csábította.

205407outform.html400350


Persze nem csak a menő európai bajnokságokban, de néha a Soproni Ligában is akad egy-két látványos találat, itt van például Hercegfalvi Zoltán gólja, aki a fővárosi Vasas-Honvéd derbin a vendégek 3-1-es vereségén kozmetikázott egy picit. A 30 éve szilveszterkor született középpályás futtából, sarokkal továbbította a labdát a hálóba - ha tudatos volt és máskor is meg tudja csinálni, akkor ez az év gólja! Hercegfalvi izgalmas idény elé néz, a Honvéd ugyanis Magyar Kupa-győztesként pár selejtezőt ugorva egész előkelő helyen csatlakozhat majd az Európa-liga küzdelmeihez.

205408outform.html400350


Pont egy hónappal Priskin és Hercegfalvi gólja után Gera Zoltán javított óriásit csapatba kerülési esélyein, amikor a későbbi bajnok Manchester United elleni 2-0-s diadal alkalmával, csereként beállva a jobbról érkező passzt felpörgette magának, majd varázslatos mozdulattal lőtt Van der Sar szeme közé. A szezont végül tényleg stabil csapattagként fejezte be a Fulhamben, pedig tavaly decemberben még nagyon tartottunk attól, hogy véget ér a Gera-csoda.

205409outform.html400350


Március idusának másnapján Kaposvár-Zalaegerszeg bajnokit rendeztek a Soproni Ligában, és ami a második félidő elején történt, az még a hazai drukkereknek is tetszett: Kocsárdi Gergely a jobbszélről, 35 méterről elképesztő gólt ragasztott Kovács kapujába. A 33 éves védő nemcsak az álomgólnak, hanem később a Zalaegerszeg idényzárójának is örülhetett. Az NB I legutolsó meccsén a negyedik helyen végző ZTE a 90. perc után szerzett két góllal nyerte meg a Haladás elleni szomszédvári rangadót, 12 ezer néző előtt.

205410outform.html400350


Akár Priskin Tamás és Dzsudzsák Balázs is duplán felkerülhetett volna top 12-es listánkra, hiszen mindketten szereztek legalább 2-3 szép gólt, ám Hajnal Tamás volt az, akinek két olyan fantasztikus találata is volt, amelyek közül vétek lett volna bármelyiket is kihagyni. A Stuttgart elleni távoli bombáját fentebb már láthatták, ám legalább olyan szép volt az, amelyet április 11-én a Köln elleni 3-1-es diadal során szerzett kapásból.

205411outform.html400350


Lisztes Krisztián pályafutása csúcsán a Bundesliga első osztályában, a Stuttgartban és a Werder Bremenben szerepelt, majd egy sérülésekkel és egyéb megpróbáltatásokkal teli időszak után visszatért Németorzságba, és 33 évesen a másodosztályú Hansa Rostockban játszott egy fél évet. Tizenháromszor tette be a csapatba edzője, és mindössze egy gólt szerzett - de nem akármilyet: 17 méterről tüzelt jobb külsővel a bal sarokba. A légióskodást az egykori Fradi-kedvenc végleg befejezte, s a minap az NB I-es Pakshoz írt alá, ahol Gellei Imrét teheti elégedetté jó játékával.

205412outform.html400350