Vágólapra másolva!
Egyelőre nagyon rossz üzletnek látszik az indiai Tata autógyártó számára a tavaly megszerzett két brit presztízsmárka birtoklása. A várható elbocsátások miatt akár konfliktus bontakozhat ki a brit kormány és a vállalat között.
Vágólapra másolva!

Tíz hónap után, az idei első negyedév végére 280 millió angol font veszteséget hozott a Jaguar és a Land Rover a Tata indiai konszernnek, amely 2008-ban 1,7 milliárd fontot fizetett értük a Fordnak. A két márka eladásai az egy évvel korábbitól harmadukkal maradnak el.

A Tata már jelezte, hogy valószínűleg további angliai járműipari üzembezárások következnek. Kérdés, hogy mennyiben akadályozza ezt meg a brit kormány, amely annak idején azt ígérte, hogy segíteni fog a Jaguar és a Land Rover gyártóegységeiben dolgozóknak munkahelyük megmaradása érdekében.

A két brit márka üzemeinek képviselői már pénzügyi segítség ügyében tárgyalnak a londoni kormánnyal, és a tárgyalásokon, amely az érintett üzemek jövőjét hosszú távú finanszírozási megoldással biztosítaná, a Tata képviselői is részt vesznek.

A Tata Motors egyébként a nemrég zárult pénzügyi évben maga is veszteséges lett - nyolc év óta először. A vesztesége 25 milliárd rúpia (520 millió dollár), miközben egy évvel korábban még majdnem 22 millió rúpiás nyereséget termelt - írta a Reuters.