Vágólapra másolva!
Heti ingyenjátékunk segítségével azok is játszhatnak farkassal, akik nem vették meg az X-Men Origins: Wolverine játékot, igaz a Minnesotai Állatkert szimulátorában nem a képregényhőst, hanem egy szürke farkast irányíthatunk. Demóajánlónkban a legújabb Harry Potter játékot, egy gyönyörű grafikával rendelkező autóversenyt és a Távol-Kelet meghódítását ígérő stratégiai játékot mutatunk be.
Vágólapra másolva!

Múlt héten a hadsereg játékát mutattuk be, erre a hétre egy másik intézménny szoftverével, a Minnesotai Állatkert WolfQuest nevű farkasszimulátorával készültünk. A külső nézetű, 3D-s programban gyors farkasgenerálással kezdődik: ki kell választani az állat nemét, bundájának árnyalatát, valamint be kell állítani három csúszkán, hogy inkább erős, kitartó vagy gyors ragadozót szeretnénk. A bunda árnyalatán még lehet ráadás csúszkákkal hangolni, de ezzel véget is ér a testreszabhatóság, és kezdetét veszi a vadászat.

Farkas viszonyok szerint fiatal felnőtt, kétéves állat irányítását veheti át a játékos. Célja kettős: egyrészt életben akar maradni, amihez gímszarvasok csapatából kell levadászni egy-egy példányt, másrészt párt akar találni. Az utóbbihoz először a rivális farkasfalka egyik hímjét kell legyőzni, csak azután lehet a képernyőt elszürkítő szag nézetben elkezdeni kutakodni a nőstény után. A szaglás egyébként is a legjobb része a játéknak, a fekete-fehérré váló grafika felett élénk színekkel jelennek meg a különböző állatok szagmintái. A farkas fél fogára elég nyúl élénkzölden világít, a nagytestű gímszarvasok messziről látszó ciklámen felhőt húznak maguk után, a kék jelet pedig kerülni kell, ha egy mód van rá, mert egy morcos grizzlihez vezet.


Farkasnak lenni nem is egyszerű

A WolfQuestnek van többjátékos verziója is, ehhez azonban a honlapon megejthető előzetes regisztráció szükséges, amit hosszú órák alatt bírálnak el a lap adminisztrátorai. A kód megszerzése után azonban lehetőség nyílik a közös vadászatra egy legfeljebb ötfős falkában. A zsákmányállatok csapatos terelése miatt a párválasztásról le kell mondaniuk a játékosoknak, ez azonban kis ár az igazán újszerű többjátékos program megtapasztalásáért.

A hét ajánlott játékdemói

SUPERSTARS V8 RACING

Egy gyönyörű autósjáték demóját adta ki a Codemasters. A Superstart V8 Racingben erős túrakocsikkal versenyezhetnek a játékosok Olaszország hét pályáján, valamint a portugál Portimao, a spanyol Valencia és a Dél-Afrikában találaható Kyalami aszfaltján. A játék már a kocasofőröknek való, minden segítséget és automatizmust tartalmazó arcade játékmódban sem könnyű. Szokni kell a versenyautókat, meg kell tanulni a pályák minden kanyarát, minden apró trükkjét. A kihívásokra vágyó gamerekre azonban szimulátor mód is vár, amiben a legtöbb kényelmi funkció ki van kapcsolva, reálisabbá ám sokkal nehezebbé téve a vezetést.


Gyönyörű grafika és nehéz pályák a Superstars V8 Racing fő vonzereje

A fejlesztők nem voltak szűkmarkúak, a minden autós játékban a roncsderbit kereső gamerek még azt is bekapcsolhatják, hogy az ütközések hatásai meglátsszanak a kocsikon. A tíz versenypálya, a számtalan autó mellett még az időjárási viszonyokkal lehet nehezíteni a virtuális sofőrök dolgát, bár nincs kétségünk, hogy a kikapcsolt kipörgésgátlóval, ABS nélkül vezető igazi gamereket egy kis eső már igazán nem zavarja. A játék teljes verziója június során jelenik meg Xbox 360-ra, PS3-ra és PC-re egyaránt, addig az összes autót, ám csak pár pályát tartalmazó, bajnokság- és többjátékos módot nélkülöző demót lehet tesztelni.

ANNO 1404

Szép grafikával, mozgalmas városokkal, életteli természettel és a Sid Meyer Colonization-jéhez hasonló játékmenettel próbálja elcsábítani a játékosokat az Anno sorozat legújabb darabja. A sorozat tervezői minden eddiginél korábbra tették a játék idejét, az 1500-as, 1600-as és 1700-as éveket megtapasztaló gamerek most az Árpád-ház kihalása után alig száz évvel 1404-ben kezdhetnek kalandozni, és felfedezni a Távol-Keletet és Indiát Az Anno-t feltelepítő játékosnak figyelnie kell arra, hogy fejlessze városát, új házakat, sörfőzdéket, fatelepeket húzzon fel, hiszen ezek kellenek az újfajta épületek és persze a nagyobb bevétel eléréséhez. Ugyanakkor a felfedezés munkáját, a telep zászlóshajójával teljesíthető küldetésekre, valamint az előnyös kereskedelmi kapcsolatok tető alá hozásával sem szabad tétlenkedni.


Építeni, kereskedni és felfedezni kell az Anno sorozatban

Az egyes küldetések teljesítése mellett lehetőség van történeti módban is kipróbálni a demót. Ilyenkor egy egészen apró, csak pár kunyhóval, piaccal és raktárral rendelkező telep felett veheti át az irányítást a játékos. A városépítést nehezíti, hogy a szomszédos szigeten az úr nagyobb dicsőségére katedrálist építő Lord Richard Northburg folyamatosan zaklat jól fizető, ám a tervezésből kizökkentő kéréseivel. Hol egy kis fával kéne kisegíteni a szomszéd telepet, hol köveket kell szállítani a katedrálishoz, a küldetések áradata sosem áll meg. A ESRB szakemberei T besorolást adtak a játéknak, amely szerint 13 évnél idősebb gyerekek már játszhatnak világfelfedezőset az Anno 1404-el.

HARRY POTTER AND THE HALF-BLOOD PRINCE

A népszerű ifjúsági regénysorozat utolsóelőtti kötete, a Harry Potter és a Félvér Herceg történetét dolgozza fel, pontosabban cselekményből az ebből készült, itthon pár hét múlva a mozikba kerülő filmen alapul.

ForrA!s: [origo]
Avada Kedavra vagy csak Capitulatus?

Az Electronic Arts új játéka gyakorlatilag minden jelenleg kapható platformra megjelenik, a játék demója azonban csak angol, francia és német nyelven kommunikál, a végleges program azonban rendelkezni fog magyar felirattal is. Ebben két pályát lehet kipróbálni, az egyikben a Roxfort Boszorkány- és Varázslóképző Szakiskola ebédlőjében lehet a párbajozást gyakorolni Ronnal és más osztálytársakkal, a másik pedig a kviddicsezés rejtelmeibe avatja be a játékost. Ez utóbbiban a Harry Pottert lehet irányítani az egérrel, aki Nimbusz 2000-es seprűjével az aranycikesz után ered, melynek elfogásához a levegőben lebegő csillagok közt kell átrepülni.

A héten történt játékországban

A Hollywoodban hosszú évtizedek alatt lezajló evolúció - az eredeti történetek elfogyását követően előbb folytatások, majd a klasszikusok feldolgozásainak készítése - a rohamosan fejlődő játékiparban jóval gyorsabban ment végbe, a folytatások már a kezdetektől jelen voltak, a remake-ek pedig az elmúlt pár évben kezdtek feltünedezni. Ezek a feldolgozások általában nem számítanak teljes értékű játéknak, többnyire az Xbox Live szolgáltatásán, vagy a PlayStation Store-ban tűnnek fel letölthető formában. A remake-láz idén elérte a PC-ket is, nemrégiben a LucasArts jelentette be a Monkey Island sorozat első részének feldolgozását, a héten az agyatlan lövöldék királyának számító Serious Sam sorozat került sorra. A horvát Croteam a 2001-ben bemutatott első részt jelenteti meg újra, Serious Sam HD néven. Amint a cím is mutatja, a fejlesztők az eredeti játék grafikailag felturbózott verzióján dolgoznak jelenleg, ezzel a lépéssel egyrészt a csúcstechnológiákra érzékeny játékosok igényét elégítik ki, másrészt a sorozat felélesztését is megkezdik. A PC-s játékkal egy időben, a nyár végén érkezik az Xbox Live-os verzió is Serious Sam: The First Encounter HD címen.


Mindkét képernyőt használta a nintendós Chinatown Wars

A Rockstar nem csak az ígéretesnek tűnő vadnyugati kalandon - a Red Dead Redemption-ön - dolgozik jelenleg, nem hagyják pihenni a Grand Theft Auto sorozaton dolgozó stúdiókat sem. A héten bejelentették, hogy készül az eddig Nintendo DS exkluzívnak hitt Chinatown Wars PSP változata, illetve elárulták, hogy a játékosok nem csupán további Nintendo DS epizódokra számíthatnak hamarosan, de a Nintendo Wii-t is célba veszik a gengszter-szimulátorral. További részleteket nem árultak el, egyelőre nem lehet tudni, hogy az eddig megjelent játékok feldolgozása, vagy teljes értékű új játék érkezik-e a mozgásérzékelős vezérlővel felszerelt konzolra.

Újabb világháborús FPS-ek jönnek

A Brothers in Arms sorozat fejlesztői többek közt a War Hero nevet védették le nemrégiben, és a héten el is ismerték, hogy a nem túl sokat mondó cím valóban a következő játékukat takarja. Mindenesetre úgy tűnik, a legnagyobb sikereit a világháborús témák feldolgozásával elérő Gearbox a Call of Duty fejlesztőihez hasonlóan nem akar elszakadni a jól ismert témakörtől, melynek rajongói a jelek szerint még jó néhány évig el lesznek kényeztetve játékokkal.

Ezt a vonalat erősíti a tavaly nyárra ígért Battlefield Heroes is, az Electronic Arts új üzleti modelljének első képviselője. Tavaly, a zárt bétateszt során rengeteg kritika érte az "ingyenesen letölthető, ingyenesen játszható" programot, a gamerek nyilvánvalóvá tették, egy ingyenes játék is csak akkor lehet sikeres, ha a megvalósítás legalább az elvárható szintet meghaladja. Hosszú várakozás után nagy meglepetésre tegnap, mindenféle hírverés nélkül kapcsolt éles üzemmódba a játék, mostantól bárki csatlakozhat a csatározó felek egyikéhez. Bár a Battlefield Heroes ingyenesen játszható, de ha a játékos szeretné a karakterét igazán egyedivé varázsolni, esetleg az alapszintű fegyvereknél szeretne erősebbet, pontosabbat használni, akkor az 5,10,20, 50 dolláros csomagok közül kell valamelyiket kiválasztani, és megvásárolni. A játék a http://www.battlefieldheroes.com/ címen érhető el.


Játékos gyilkolászásról szól az EA ingyenjátéka

A Call of Duty sorozat idén novemberben megjelenő Modern Warfare 2 című részében a modern kori hadviselés rajongóinak kedveznek, és a fejlesztők elárulták, hogy a gamerek a manapság divatos kooperatív módot is megtalálják majd a játékban. Mivel a fő küldetésvonal leginkább egy pörgős, akciódús mozinak felel meg, ezért nem a fő kampányt, hanem egy Special Ops néven futó mellékszálat lehet majd kettesben végigjátszani. A fejlesztők a tesztelés során a több játékos bevetésének lehetőségét is kipróbálták, de úgy döntöttek, a legjobb játékélményt a kétjátékos verzió nyújtja.


A valódi számítógépes harcosoknak szól a Modern Warfare 2

Míg az MMO játékok generálják a PC-s játékpiac bevételeinek legnagyobb százalékát, addig ez a stílus eddig nem tudta megvetni a lábát a konzolokon. A legsikeresebb MMO - a World of Warcraft - mögött álló Blizzard egyik vezetője nyilatkozott a konzolos fejlesztés nehézségeiről, és arról, hogy a Blizzard miért nem próbálkozott még egy konzolos MMO kiadásával. Rob Pardo szerint alapvetően nem a fejlesztés okozná a legnagyobb problémát, és nem is - az MMO-khoz valóban elengedhetetlenül fontos - billentyűzet és egér hiánya miatt halogatják a belépést a konzolok piacára. Az MMO játékok világa a stílusnak megfelelően percről-percre változik, újabb helyszíneket, küldetéseket, megszerezhető tárgyakat kell folyamatosan a játékosok elé tárni. A kiadott patch-ek tartalmazzák ezeket az extra tartalmakat, illetve a különböző felmerült hibák, biztonsági rések javításait. A konzolokon, főleg az Xbox 360-ra megjelenő játékok, illetve a különböző patch-ek hosszú, bonyolult engedélyezési procedúra után jelenhetnek meg, ez a bürokratikus módszer rémálommá változtatná a naponta változó játékok fejlesztőinek életét.

Akciós játékok, friss megjelenések

A hét legfontosabb újdonsága a Spore: Galaktikus kalandok, mely magyar feliratos változatban, 6290 forintos áron érhető el a hét közepe óta. A Spore univerzumot kibővítő Spore Galaktikus kalandok vicces és szórakoztató új kalandokkal lepi meg a rajongókat, akik űrkapitánnyá léphetnek elő, ismeretlen bolygókra sugározhatnak le, létrehozhatják saját kalandjaikat, és kedvenc Spore lényükkel az űr jöttmentjéből galaktikus hőssé válhatnak. A főleg többjátékos stratégiai küzdelmek rajongói nem igazán voltak elkényeztetve az utóbbi időben, a helyzet most gyökeresen megváltozott, végre megérkezett a szintén magyar felirattal ellátott Demigod, mely 8990 forintért vásárolható meg. A magyar feliratos Damnation is a boltokba került, az erős egy-, és többjátékos móddal is rendelkező shooter szintén 8990 forintos árcímkét kapott.


Damnation: steampunk lövöldözés a sötét jövőben

Nem kényeztetik el az akciós ajánlatokra vadászó gémereket ezen a héten a letöltős játékboltok. A GamersGate-n a legújabb részével a heti demók közt is szereplő városépítős Anno sorozat előző két játékát lehet csomagban és egyesével is beszerezni. Az Anno 1503-at és Anno 1701-et egyben megvásárolva 20 euróba, azaz 5500 forintba kerül. A pénzért cserébe a játékos részt vehet Amerika felfedezésében és kolonizálásban, kereskedhet és harcolhat az indiánokkal, és felépítheti saját birodalmát.


Sötét háttér előtt sárgás torkolattűz, igazi sci-fi játékkal van dolgunk

Ugyancsak a Gamersgate-n árazták le az arénás lövöldözős játékok nagy öregjének számító Unreal összes részeit is. A 2004-es kiadás - amelyet remek modokkal lehet érdekesebbé tenni - 2300 forintba kerül, a legújabb Unreal Tournament 3-at pedig 4650 forintért lehet letölteni. Leárazásra kerültek a sorozat korábbi epizódjai is, valamint csomagban is meg lehet venni az csatapáncélos harcosok összecsapásait megéneklő sorozat összes részét is.

A Sword of the Stars felfedezős, stratégiai sci-fi játék négy részét az Impulse-ról lehet egészen olcsón, 3100 forintért megvenni. A 2006-ban megjelent, hat játszható fajt, számtalan kifejleszthető techológiát és megépíthető űrhatjó tartalmazó szoftverrel bármelyik játékos a galaxis ura lehet, igaz ehhez hatalmas csatákon és bonyolult diplomáciai manővereken keresztül visz az út.