Vágólapra másolva!
Ugyan a 88. percben még egygólos hátrányban volt, két perccel később pedig már győztesnek érezhette magát a spanyol labdarúgó-válogatott a Konföderációs Kupa bronzmérkőzésén, végül csak hosszabbításban, 3-2-re tudott nyerni a Dél-afrikai Köztársaság ellen.

Eredmény, Konföderációs Kupa, 3. helyért:
Spanyolország - Dél-afrikai Köztársaság 3-2 (0-0, 2-2, 2-2) - hosszabbítás után
Rustenburg, Royal Bakofeng-stadion, 35 ezer néző
v.: Matthew Breeze (ausztrál).
Spanyolország: Casillas - Arbeloa, R. Albiol, Piqué, Capdevila - S. Cazorla, S. Busquets (Llorente, 81.), X. Alonso, Riera - D. Villa (D. Silva, 57.), F. Torres (Güiza, 57.)
Dél-afrikai Köztársaság: Khune - Gaxa, Booth, Mokoena, Masilela - Pienaar (Mphela, 65.) Dikgacoi, Sibaya, Modise (Van Heerden, 69.) - Parker, Tshabalala (Mhlongo, 84.)
gól: Güiza (88., 89.), Xabi Alonso (106.) illetve Mphela (72., 90+3.)

Tévedtek, akik azt hitték, Vicente del Bosque pihentetni fogja legjobbjait a Dél-afrikai Köztársaság elleni bronzmérkőzésen. Az idei Konföderációs Kupa utolsó előtti mérkőzésén a spanyol válogatott új sikersorozatba kezdett, ehhez a házigazda legjobbjait kellett legyőzni.

Az első tíz percben Villa villant meg kétszer, a másik oldalon Booth fejese szállt a kapu mellé, majd újabb húsz percet kell várni, hogy felébredhessenek a nézők, akkor Tshabalala távoli bombáját Iker Casillas középre ütötte, Booth azonban a jobb kapufa mellé bombázott.

Szünet után ugyan gyorsan megzörrent a hazai háló, Busquets azonban lesről vette be Khune kapuját, a játékvezető érvénytelenítette a találatot. Az 58. percben a teljesen indiszponált Villa és Torres helyét Silva, valamint Güiza foglalta el, igaz, a spanyolok játéka ettől sem lett jobb.

Sőt, a 73. percben megszerezte a vezetést a hazai csapat. Tshabalala egy jó megindulás után remek indítást kapott a bal szélen, az alapvonaltól tökéletesen centerezett, a csereként beálló Mphela az ötösön teljesen üresen érkezett (mind Piqué, mind Capdevila méterekkel lemaradt), jobbal levette a labdát, ballal pedig a léc alá vágta (0-1).

Hogy a spanyol válogatott ilyen impotens játékkal is versenyben maradt, azt a csereként pályára lépő Daniel González Güizának köszönhette. A Fenerbahce csatára a 88. percben jól vette át Cazorla átadását, s 10 méterről kilőtte a jobb alsó sarkot (1-1), majd egy perc múlva egy jobb oldali beadást helyezett el a hosszú sarokban - spanyol fanatikusok szerint okosan nyesve, a realisták szerint egy lecsúszott beadás szerencséjével (1-2).

Forrás: AFP

Güiza egyenlítő gólja a 88. percben esett

A drukkerek már indultak is haza, amikor a 93. percben Mphela 35 méterről irdatlan szabadrúgásgólt zúdított a jobb felső sarokba - 2-2, következhetett a hosszabbítás.

Öt perc elteltével Capdevila balról majdnem megismételte Güiza bravúrját, a mély beadás a lécen megcsúszva hagyta el a pályát. A 98. percben ismét Mphela került ziccerbe, de a kiugró támadó, Piquével a nyakán végül az kicsúszó Casillas jobb lábát találta el. A ráadás első félidejének végén Parker 16 méteres bombáját Casillas bravúrral tolta ki a bal alsó sarokból.

Fordulás után gyorsan vezetést szerzett Spanyolország. Xabi Alonso 18 méterről (pont arról a helyről, ahonnan a brazil Daniel Alves a győztes gólt szerezte az elődöntőben) végezhetett el szabadrúgást, amelybe senki sem ért bele, de a berobbanó Llorente úgy megzavarta Khune kapust, hogy mozdulatlanná dermedve nézte, ahogy a labda a bal alsó sarokban köt ki (3-2).

Az utolsó percekben már nem történt semmi, Spanyolország nagy csatában 3-2-re diadalmaskodott, s megszerezte az idei Konföderációs Kupa bronzérmét.