Válsághíradó: leminősített tőzsde, aggódó oroszok, spanyol bankmentés

Vágólapra másolva!
Pénteken jól szerepelt a forint és a tőzsde, bár utóbbit közben leminősítette a Morgan Stanley. A Szurgut Mol-vásárlására adott magyarországi reakciók miatt aggódik az orosz kormány. Az eddiginél több állampapír értékesítésével próbálkozik az ÁKK, ha sikerül, az jó jel lehet a hazai gazdaság számára is. Hétfőn a KSH munkanélküliségi adataira érdemes figyelni. Hajnali válsághíradó.
Vágólapra másolva!

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal a március és május közötti hazai foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatokat.

Külföldön is nyilvánosságra hoznak hétfőn néhány fontos statisztikát. Nagy-Britanniában az új jelzáloghitelek számának alakulását ismertetik, ami az ottani ingatlanpiac szempontjából nem közömbös. Az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatósága pedig az uniós gazdasági szereplők, illetve a fogyasztók hangulatáról készített felmérés eredményéről számol be.

Ez történt a hétvégén

Pénteken megtartotta aznap reggeli erősödését a forint, sőt egyszer áttörte a 275-ös szintet is az euróval szemben, de ez csak rövid ideig tartott.

A BUX keveset mozgott a múlt hét utolsó kereskedési napján, végül 1,34 százalékos emelkedéssel 15 411,86 ponton zárt. A Mol és az OTP is erősödött.

A pesti tőzsdének mégsem volt jó napja pénteken, a Morgan Stanley ugyanis a dél-koreai és a török részvénypiaccal egyetemben leminősítette.

Az orosz kormány vasárnap jelezte, aggódik a Szurgutnyeftyegaz Mol-ügyletének magyarországi fogadtatása miatt.

Három év múlva jobb lesz?

Oszkó Péter pénzügyminiszter azt mondta, 2012-re 33 százalékra csökkenhet a magyarországi adócentralizáció szintje - ez jelenleg csaknem 40 százalék.

Az eddiginél több állampapír értékesítésével próbálkozik az Államadósság-kezelő Központ, igyekezvén visszatérni a piaci alapú finanszírozáshoz.

Az idén akár 15-20 százalékkal is csökkenhet a magyar szállásadók forgalma az Adrián.

A Wizzair bevétele ugyanakkor nőtt, de a fapados légitársaság is érzi a válságot.

Kína tovább menetel

Kínában már a válság enyhülésével számolnak: a kormány 8 százalékos növekedést vár a harmadik, és 9 százalékos többletet az év utolsó negyedévében.

Ehhez képest Spanyolországban bankmentésést kénytelenek indítani: a kormány 90 milliárd euróig terjedő összeggel segíti a bajba került pénzintézeteket.

Egyelőre nagyon rossz üzletnek látszik az indiai Tata autógyártó számára a tavaly megszerzett két brit presztízsmárka, a Jaguar és a Land Rover birtoklása.