Látványos videó a Holdnak ütközött japán szondáról

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Mint arról nemrég beszámoltunk, a japán Kaguya-űrszonda küldetését befejezve, június 10-én a Hold felszínének ütközött. Az űreszközt a program végén célzottan irányították kísérőnknek. A becsapódás előtt látványos felvételeket készített, miközben lapos, a felszínnel 1 fokos szöget bezáró pályán egyre közelebb jutott a Holdhoz.

A Japán Űrügynökség nyilvánosságra hozta azt a filmet, amely a becsapódás előtti perceket mutatja. Az űreszköz HDTV-kamerájával rögzített filmen jól látható, amint a Hold-szonda egyre alacsonyabban mozog a felszín felett.

A kamera képein számos becsapódásos kráter azonosítható. Jól megfigyelhető, hogy az űreszköz a nappali és éjszakai oldalt elválasztó fény-árnyék határvonal felett haladt el. A filmen látható kráterek aljzata ezért sötétben van, a Kaguya pedig már a teljesen sötét, éjszakai oldalon csapódott be. Az ütközést közvetlenül megelőző másodpercek már nem is láthatók a felvételeken. Érdemes megfigyelni, hogy a film 14. másodperce környékén egy világosabb törmeléktakaróval övezett kisebb kráter is mutatkozik a kép közepétől enyhén balra, amely nemrég jöhetett létre.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=RLw1OsgqRZs6DWug

A becsapdás előtti utolsó pillanatok a HDTV-kamera felvételén (YAXA, Youtube)

A szonda robbanására, melyet a Földről is megfigyeltek a film vége felé mutatkozó, Gill nevű kráter közelében került sor, a keleti hoszúság 80. és a déli szélesség 63. foka találkozásál.

A nemrég indult amerikai Lunar Reconnaissance Orbiter és LCROSS szondák közül az utóbbi, valamint annak utolsó rakétafokozata októberben ütközik kísérőnkkel. Itt a célpont egy sarkvidéki kráter, amelynek aljzatáról a robbanás talán vízjeget repít a világűrbe, ami a távolból megfigyelhető lesz.