Túlszabályozással vádolják Obamát

Vágólapra másolva!
A túlzott szabályozás csak a költségeket fogja növelni és emellett beszűkülnek majd a fogyasztók hitelfelvételi lehetőségei Jamie Dimon a JPMorgan Chase vezérigazgatója szerint. A Wall Street Journalban jelent meg Dimon írása, aminek az kölcsönzött nyomatékot, hogy a jelenleg Dimont tekintik a válság által legkevésbé megtépázott tekintélyű vezető bankárnak.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

Obama elnök két hete bejelentett csomagja a pénzpiacok újraszabályozását és a bankok szorosabb felügyeletét tűzte ki célul, hogy elkerülhető legyen a mostani válság megismétlődése. Dimon méltatta Obama erőfeszítéseit, de szerinte a hangsúlynak a meglévő felügyelő intézmények erősítésén, és nem újak létrehozásán kellene lennie.

"Bármilyen szabályozói fejlesztésnek biztosítania kell a pénzügyi szektor hatékonyságát. Ellen kell állnunk a kísértésnek, hogy több szabályozó testületünk legyen, csak azért, hogy létezzenek. Ha három vagy négy szerv, mind ugyanarra figyel, az csak az adófizetők pénzének elpocsékolása. A cégek nem működhetnek így, és a kormányoknak sem szabadna" - mondta Dimon.

Obama egyik fő célja, hogy a fogyasztók védelme érdekében a jelzálogokkal, hitelkártyákkal és egyéb pénzügyi termékek fedezetével foglalkozó ügyeket egy új intézménybe fókuszálják. Evvel Dimon nem ért egyet, azt viszont elismerte, hogy a pénzintézeteknek vissza kell szerezniük a lakosság bizalmát, és valóban szükség lenne egy közös bankszabályozó testületre.

"A cégek vezetőségének olyan működési kultúrát kell alkalmazniuk, ami az integritásra, a pontos végrehajtásra, a minőségi termékekre, a hosszú távú értékekre helyezi a hangsúlyt. Evvel párhuzamosan meg kell szüntetni a különleges szerződéseket, a hatalmas végkielégítéseket és az ésszerűtlen extra juttatásokat."