Online hisztéria Jacko halála körül

Vágólapra másolva!
Teljesen átvette az internet feletti uralmat Michael Jackson halálhíre. A videómegosztókon Jacko klipjei a legnépszerűbbek, a last.fm szerint a sztár felvételeit hallgatták a legtöbbet az elmúlt héten, a lemezboltokat pedig szabályosan kirabolták a rajongók.
Vágólapra másolva!

Régi Jackson 5 fellépésekkel, Jacko interjúkkal, slágerekkel és a haláláról szóló híradásokkal van tele a YouTube címlapja. A sztár arca gyakran felbukkan az Épp nézett videók dobozában, és bérelt helye van a legnépszerűbb klipeket felsoroló listák élén. A helyzet érdekessége, hogy a legtöbben nem valamelyik sláger klipjére kattintottak a videómegosztón, hanem a Fülöp-szigeteken található Cebu Tartomány Büntetésvégrehajtó Intézetének rabjai által előadott csoportos táncra, így a lista legelején Jacko arca helyett a We are the world-re mozgó narancssárga ruhás elítéltek találhatóak.

Aki nem videót nézett az elhunytra emlékezve, az zenét hallgatott, erről tanúskodnak a last.fm statisztikái. Múlt héten a zenei szolgáltatás több mint 136 ezer felhasználója hallgatott meg legalább egy Jackson slágert, össesen pedig több mint kétmillió számot hallgattak meg csütörtökön az elhunyt sztártól.

Forrás: [origo]

Twitteren is gyászolták Jacko-t

Jackson halálhíre bejárta a legnépszerűbb mikroblog szolgáltatást, a Twittert is. A legnépszerűbb beszédtémákat soroló Trending Topics dobozban több olyan kulcsszó megfordult, ami a pop királyának halálára utalt. A listában még ma is megtalálható a sztár neve, a rövidebb MJ's alak, valamint az egy eseményről szóló csiripelések összekötésére használt #ripmj címke. Az aktuális témákat, köztük a Jacko haláláról szólókat a What the Trenden lehet követni. A zenész halálát és a Twittert köti össze az a frissen megjelent weboldal is, ami Jackson Billie Jean című slágerét játssza, miközben a dal szövegét rakja össze véletlenszerűen kiválasztott mikroblog-bejegyzésekből.

Forrás: [origo]

Kelendőek Jackson lemezei

Elkapkodták a sztár lemezeit a boltokból a gyászoló rajongók, a kanadai boltok ki is futottak a készletből - írja az Üzleti Negyed. De megnövekedett érdeklődést kellett kiszolgálni a letöltős szolgáltatásoknak is, Jackson számai pillanatok alatt az iTunes népszerűségi listájának elejére ugrottak. Az Amazon.com slágerlistájának első tizenkét elemét is Jackson jegyzi, letaszítva a trón közeléből is a tizenharmadik helyre visszaesett Wilco-t.

Nem csak a zeneboltok, a torrentoldalak is megpróbálták kiszolgálni a hirtelen támadt érdelődést. A hírek elterjedte után hamarosan megjelentek a művész összes megjelent lemezét tartalmazó csomagok. A gyászoló fájlcserélők még minőség szerint is válogathatnak, a veszteségmentes formátumokban tárolt, és emiatt több helyet követelő zenék, és a vájtfülűeken kívül mindenkinek megfelelő mp3-fájlok között.