Új ember felügyeli a netcímeket

Vágólapra másolva!
Új vezetőt neveztek ki az internetes címek felügyeletét végző non-profit szervezet, az ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) élére.
Vágólapra másolva!

A 48 éves Rod Beckstrom az amerikai székhelyű szervezet élén Paul Twomey-t váltja le, aki az ICANN történetében a harmadik, és egyben leghosszabb ideig tisztségben lévő elnök-vezérigazgató volt, és 2003 márciusa óta töltötte be a pozíciót. A vezető egy évig még egy újonnan kialakított pozícióban, alelnökként segíti a szervezet működését

Beckstromot az ICANN egy hetes ausztráliai találkozóján nevezték ki, és szerdától tölti be új tisztségét. A csúcstechnológiai befektető szakember idén márciusig az amerikai NCSC, vagyis a Nemzeti Kiberbiztonsági Központ vezetője volt, s egyik alapítója a nyílt forráskódú vállalati wiki-platformot fejlesztő Twiki.net cégnek. Az AP hírügynökségnek úgy nyilatkozott, nem okoz problémát, hogy az internetes címési rendszerrel kapcsolatban nem rendelkezik széles körű tapasztalatokkal, ugyanis feladata inkább a feladatok koordinálásából és tárgyalásokból áll, nem pedig önálló irányelvek kidolgozásából.

Az ICANN-t egyébként még az amerikai kormányzat alapította a világháló indulásának korai szakaszában, 1998-ban pedig a szervezetett bízták meg a domainnevek és a .com, .hu és más hasonló domainvégződések rendszerének felügyeletével. A szervezet éves gyűlésén egy olyan munkacsoportot is életre keltett, melynek feladata az lesz, hogy dolgozzon ki a világ minden országában használható követelményrendszert a domainek bejegyzéséhez. Jelenleg ugyanis országonként eltérhet, hogy milyen adatokat kell rögzíteni egy-egy webcím bejegyzéséhez, ami jelentősen megnehezíti az adott domain használójának azonosítását, ami az internetes csalók tevékenységét könnyíti meg.