Több mint 130 milliárdot nyertünk a forint erősödésén

Vágólapra másolva!
A háztartások szezonálisan igazított nettó hitelfelvétele összességében az áprilisi adathoz hasonlóan nulla körül alakult májusban. A háztartások mind forintban, mind devizában nettó betételhelyezők voltak - közölte a jegybank. A devizahitelek állománya az árfolyamhatás miatt 138,4 milliárd forinttal csökkent.
Vágólapra másolva!

A háztartások szezonálisan igazított, árfolyamszűrt adatai szerint a forintban denominált nettó hitelfelvétel 21,8 milliárd forint volt, a devizahiteleknél pedig az előző havinál valamivel magasabb nettó törlesztés történt.

Mind a forint-, mind a devizabetéteknél - az április adatokhoz hasonlóan - jelentősebb, 74,3, illetve 59,4 milliárd forintos nettó elhelyezés mutatkozott.

A szezonálisan nem igazított állományi adatok szerint a háztartások nettó forinthitel-felvétele 21,8 milliárd forinttal növekedett, devizahiteleinél pedig 9,4 milliárd forint nettó törlesztés történt. Emellett a devizahiteleknél az átértékelődésből és egyéb változásból további 138,4 milliárd forint csökkenés adódott. A legnagyobb súlyt képviselő svájci frank alapú hitelállományok már második hónapja tovább csökkentek mind a lakás-, mind a fogyasztási hitelek esetében.

A rögzített MNB devizaközép árfolyamon számított adatok szerint a svájci frankban felvett hitelállományok (lakáscélú, fogyasztási- és egyéb hitelek) januártól kezdődően csökkentek. A svájci frankban denominált lakáscélú hitelek állomány-csökkenését teljes mértékben, a fogyasztási hitelekét csak mintegy felerészben ellensúlyozta az euróban felvett hitelek állományának a növekedése.

Ha a forinthitelek változását is figyelembe vesszük, akkor a fogyasztási hiteleknél - a svájci frankban mért hitelcsökkenés ellensúlyozásán túlmenően - még csekély állománynövekedés is történt. A forintbetétek szezonálisan nem igazított állománya az előző hónaphoz képest 45,6 milliárd forinttal csökkent. A devizabetétek állománya 29,1 milliárd forinttal növekedett az átértékelődés és egyéb változás miatti 30,3 milliárd forintos csökkenés valamint a 59,4 milliárd forintos nettó elhelyezés együttes hatására.