Kézi választással elkerülhető a magas roamingszámla

Vágólapra másolva!
Kézi hálózatválasztással megelőzhető a szándékolatlan roaming, így az, hogy a mobilos előfizetők a tudtukon kívül több százezer forintos számlát kapjanak - mondta Takács Péter, a hírközlési fogyasztói jogok képviselője kedden Budapesten sajtótájékoztatón.
Vágólapra másolva!

Hozzátette: az idén is muszáj elővenni ezt a témát, mert az ügyfelek most is panaszkodnak a szándékolatlan roaming okozta nagyobb számlákra. A probléma felvetésével "nem a mobilszolgáltatókra utazunk, tájékoztatni szeretnénk és felhívni a figyelmet" - mondta. Takács Péter elmondta, hogy egy letenyei (vagyis a határ közelében élő) ügyfél például 1 millió forintos számlát kapott szándékolatlan barangolás miatt.

A roamingolás akkor történik, amikor magyar előfizetéssel rendelkező ügyfél külföldi hálózatból kezdeményez kapcsolatot, vagy ott fogad hívást. A roaming például akkor szándékolatlan, ha az ügyfél tudtán kívül készüléke úgy kezdeményezi a hívást, hogy fizikailag még Magyarországon van, de a határhoz közel az eszköze már átállt a szomszédos ország szolgáltatójának hálózatára. A készülékek ugyanis az erősebb GSM-jel hatására átjelentkezhetnek a külföldi szolgáltató hálózatára.

Takács Péter és a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) ezért azt javasolja, hogy az előfizetők az eszközökön ne az automatikus, hanem a kézi hálózatválasztást kapcsolják be, s gondolják meg külföldön a szoftverfrissítést is. A mobil internet esetében is bekövetkezhet ugyanis a szándékolatlan roaming.

Az NHH és a hírközlési fogyasztói jogok képviselője honlapján megtekinthető az a térkép, amelyik a szándékolatlan roaming által veszélyeztetett magyar területeket bemutatja.

A roaming olcsóbb lett

Takács Péter a július elsején az áfaemelés miatt bekövetkező díjváltozások kapcsán elmondta, 2007 óta 40-60 százalékkal csökkentek a roaming költségek.

Forintban számolva a fogadott hívások 66,9 forintba, az indítottak pedig 151,4 forintba kerülnek külföldön. Mivel azonban júliustól bevezetik a másodperc alapú hívást, a forgalomarányos számlázás átlagosan 20 százalékos megtakarítást hozhat az ügyfeleknek. Az indított hívások esetében a számlázás fél perc után vált másodperc alapúra.

A küldött SMS-ek 38,9 forintba, mintegy 60 százalékkal kevesebbe kerülnek júliustól, a fogadottak továbbra is ingyenesek lesznek. Az adatforgalom nagykereskedelmi ára 1 megabyte-onként mintegy 283 forint lesz.

Ezek a tarifák csak az uniós tagállamokra vonatkoznak.

Az áfa miatt nem drágul a telefon?

Márton György, az NHH szóvivője elmondta, hogy a magyar piacon 763 aktív hírközlési szolgáltatónak 1.973 olyan szolgáltatása van, ami az általános szerződési feltételek hatálya alá tartozik.

Hozzátette, mivel a kiskereskedelmi szolgáltatások bruttó árakat tartalmaznak, annak a szolgáltatónak, amely bármelyik díjat változtatja, módosítania kell az általános szerződési feltételeket is. A módosítást a változtatás előtt 30 nappal kell bejelenteni.

Márton György elmondta, eddig 158 szolgáltató 377 szolgáltatás esetében jelentett be módosítási igényt. Ebből az NHH részben arra következtet, hogy a többi szolgáltató az áfaemelést nem hárítja át az előfizetőkre. Előfordulhat azonban az is, hogy csak elfelejtették bejelenteni a növelést. Ezt az NHH ellenőrizni fogja.