Vágólapra másolva!
Fennállása alatt először a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kötvénykibocsátásra készül, hogy így növelje saját forrásait. Összesen 150 milliárd dollár értékben adnának ki kötvényt, amik iránt elsősorban a feltörekvő országok mutatnak érdeklődést, mivel így nagyobb beleszólásuk lehetne a szervezet működésébe.
Vágólapra másolva!

Itt olvashatja a válság híreit!

Az elmúlt hónapokban az IMF egyre másra segítette ki a válság miatt bajba jutott gazdaságú országokat, ezért erősen megcsappantak saját forrásai. Bár a G20 országok áprilisban ígéretet tettek, hogy 750 milliárd dollárral bővítik a Valutaalap rendelkezésére álló keretet, a szervezet így is egyéb források keresése mellett döntött.

A kötvénykibocsátás ötlete több havi tárgyalás és egyeztetés után merült fel és a Bloomberg értesülései alapján az IMF igazgatói tanácsa a mai nap fog szavazni a konkrétumokról. Ezek között a legfontosabb a kötvényeknek a kamatuk és hogy egyáltalán milyen valutában fogják kibocsátani őket.

Az IMF tagok közül eddig többen is jelezték, hogy vennének az új kötvényekből. Kína 50 milliárd dollárt hajlandó erre a célra áldozni, Brazília és Oroszország fejenként 20 milliárd dollárt, és India is venne, de az ottani tisztviselők nem említettek konkrét számot.

A várható vásárlás mögött nem csupán a kedvező feltételek és az IMF-be vetett nagy bizalom állhat, hanem a feltörekvő országok befolyásukat is növelni szeretnék a szervezeten belül. A jelenlegi rendszer, ahol a befektetett pénz alapján járnak a szavazatok, Kína szerint túl nagy befolyást engednek az Egyesült Államoknak. Amíg a rendszert átalakítják, addig a kötvényvásárlás áthidaló megoldást jelenthet.

"Jobban részt szeretnének venni a döntéshozatalban a feltörekvő piacok országai" - mondta Simon Johnson az IMF egykori vezető közgazdásza. "Ez mind az IMF hosszú távú evolúciójának része."