Olcsóbb lehet az európai mobilnet

Vágólapra másolva!
A most életbe lépett új uniós külföldi mobiltelefonálási (barangolási) szabályok lehetővé fogják tenni, hogy az európai fogyasztók másik uniós tagállamban tartózkodva sokkal olcsóbban internetezhessenek a mobiltelefonjukkal, ezt a meggyőződését fejezte ki szerdán az Európai Bizottság távközlési felelőse.
Vágólapra másolva!

A szerdán hatályba lépett "roaming" (barangolási) szabályozást méltatva Viviane Reding emlékeztetett arra, hogy az az internet tekintetében csak a szolgáltatók közötti díjak csökkentésére terjed ki.

"Arra kérem a mobilhírközlési ágazatot, hogy ezeket a megtakarításokat rövid időn belül adják tovább a roaming adatátvitelt igénybe vevő ügyfeleknek. A bizottság és a nemzeti szabályozó hatóságok különös figyelemmel fogják kísérni a külföldön igénybe vett adatszolgáltatások díjának alakulását, és jövőre felmérik, hogy a barangolási szolgáltatások piacán kialakult-e végre versenyhelyzet", írta Reding Brüsszelben kiadott közleményében.

A bizottság emlékeztetett arra, hogy az új barangolási szabályok értelmében szerdától az Európai Unión belül a külföldről küldött szöveges üzenetek legfeljebb 0,11 euróba kerülnek, vagyis a korábban az EU-ban jellemző 0,28 eurós átlagár közel harmadába. Egy másik uniós országban kezdeményezett barangolásos hívás percdíja ezentúl nem haladhatja meg a 0,43 eurót, a fogadott hívásoké pedig a 0,19 eurót. A szolgáltatóknak szerdától perc helyett másodperc alapú számlázást kell alkalmazniuk a kezdeményezett barangolásos hívások 30-ik másodpercétől, valamint a fogadott hívások első másodpercétől kezdve.

Az adatátvitelnél letöltött megabájtonként 1 eurós viszonteladói díjplafon lépett érvénybe. A várakozások szerint mindezeknek az intézkedéseknek a hatására az uniós fogyasztók barangolási költségei további 60 százalékkal fognak csökkenni, a mobiltelefon-használat pedig tovább növekedik.

"A mai naptól a mobiltelefonjával telefonáló vagy üzenetet küldő valamennyi európai polgár megtapasztalhatja a határok nélküli egységes uniós piac előnyeit. Az Európai Bizottság, az Európai Parlament és a 27 tagállam határozott fellépésének köszönhetően a külföldi mobilhasználat indokolatlanul magas díjai mától feledésbe merülhetnek", szögezte le Reding.