Űrruhagyártás indul Hódmezővásárhelyen

Vágólapra másolva!
Az Eurotex nevű cég megháromszorozza alkalmazottai számát, hogy a jövő év elejétől Oroszországba is szállíthasson nanotechnológiával előállított kötött árut. A cég más termékeivel jelen van az olaz és a spanyol piacon is - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

Oroszországba is szállíthat az eredetileg katonai és űrhajózási célra kifejlesztett, úgynevezett nanotechnológiával előállított kötött árut a hódmezővásárhelyi székhelyű Eurotex Ipari és Szolgáltató Kft. A társaság új gyártóbázist épít, és a jelenlegi 50-ről 150-re növeli a dolgozók számát. A több száz millió forintos beruházás legkésőbb a jövő év elején be is fejeződhet.

Rácz Árpád, az Eurotex ügyvezető igazgatója a napokban Délmagyarországnak nyilatkozva elmondta, az új technológia fogadására eddig már több mint 170 millió forintot költöttek. Az ügyvezető igazgató megerősítette, a közelmúltban arról is tárgyalások kezdődtek, hogy orosz partnerük tőkével is beszáll az üzembővítésbe, illetve a gyártásba, ám erről végleges megállapodás még nem született.

A még 1990-ben alapított Eurotex, amely évek óta részt vesz a moszkvai divatkiállításon, tavaly ősszel került kapcsolatba azzal az orosz-magyar vegyesvállalatként működő, immár szegedi székhelyű Nanovo Kft.-vel, amelynek elsősorban az a feladata, hogy az orosz nanotechnológiai kutatások eredményeit adaptálja a termelésbe.

Az antibakteriális hatású, nanoezüsttel kezelt pamut- és gyapjútermékek iránt egyre nagyobb a kereslet. A társaság, amely a közelmúltban tette át székhelyét Hódmezővásárhelyre, kötött pulóvereivel már évek óta jelen van az olasz és a spanyol piacon is.