Nem ad pénzt az IMF orosz gázra

Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem hajlandó kölcsönt adni Ukrajnának orosz gáz vásárlására. Erről a Valutaalap értesítette a többi nemzetközi hitelfolyósítót, valamint az Európai Uniót, közölte csütörtökön az IMF szóvivője.
Vágólapra másolva!

Más nemzetközi hitelfolyósítók azt tervezik, hogy összesen kevesebb mint 1,4 milliárd dollárt folyósítanak Ukrajnának erre a célra. Ez jócskán elmarad attól a 4,2 milliárd dollártól, amennyire Ukrajnának szüksége van orosz földgáz vásárlására az idén, legalábbis az ukrán állami gázipari vállalat, a Naftogaz adatai szerint.

Forrás hiányában azonban félő, hogy az EU ismét orosz gáz nélkül maradhat. Januárban három éven belül másodszor fordult elő, hogy számos EU-tagországnak gázhiánnyal kellett szembenéznie az Oroszország és Ukrajna gázárvitája miatt.

Az IMF szóvivője emlékeztetett arra, hogy a Valutaalap tavaly 16,4 milliárd dollár készenléti hitelkeretet szervezett Ukrajnának. Ennek az összegnek egy részét költségvetési célokra is fel lehet használni, így az ukrán gázipar finanszírozására, de az IMF eszközei "nem olyan rugalmasak, hogy még több pénzt lehetne adni, ezúttal gáz vásárlására", magyarázta a szóvivő.