Nyomtatható, szupervékony elemet fejlesztettek

Vágólapra másolva!
A német fejlesztésű áramforrás vékonyabb egy milliméternél, könnyebb egy grammnál, és  nyomtatási eljárással olcsón előállítható - számolt be a Science Daily.
Vágólapra másolva!

A speciális áramforrás a Németországban működő Chemnitzben lévő Fraunhofer Institut elektronikus nanorendszerekkel foglalkozó részlegének, illetve a helyi műszaki egyetemnek, illetve egy Mennippos GmbH nevű cég közös fejlesztése. A Science Daily beszámolója szerint az áramforrást vékonyságának köszönhetően akár bankkártyákba is be lehet majd építeni, ráadásul nem tartalmaz higanyt sem, teljességgel környezetbarát.

Forrás: [origo]

Alapesetben másfél voltos feszültséget képes leadni, több vékony áramforrást sorba kötve viszont ez az érték 3, 4,5, és 6 voltra is növelhető. Cink anódja, és mangán katódja használatakor kémiai reakcióba lépnek, melynek során elektromos áramot állítanak elő. Ennek következtében a szuperlapos elem csak korlátozott ideig használható, nem tölthető újra, elsősorban eldobható, vagy minimális áramigényű eszközökbe szánják, mint amilyenek például a papír üdvözlőkártyák. Az elemeket hasonló nyomtatási módszerrel lehet előállítani, mint amelyet pólók feliratozására használnak. Egyelőre csupán prototípusai léteznek, ám a fejlesztők reményei szerint már az idén elkészülhet a végleges termék is.