Jókora mínusszal zárt New York

Vágólapra másolva!
 
Vágólapra másolva!

Több mint két százalékkal gyengültek, napi mélyponton zártak a New York-i értéktőzsde vezető indexei csütörtökön. A börze pénteken zárva lesz.

A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 2,6 százalék (223,32 pont) gyengüléssel 8280,74 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvényekkel telített Nasdaq Composite mutató 2,7 százalékkal (49,20 ponttal) 1796,52 pontra esett.

A tőzsdemutatók gyengülését az a csütörtökön ismertetett adat váltotta ki, hogy a vártnál százezerrel több, 467 ezer munkahely szűnt meg az Egyesült Államokban júniusban. Ezzel a munkanélküliségi ráta 1983 augusztusa óta legmagasabb szintre, 9,5 százalékra nőtt a májusi 9,4 százalékról.

Júniusban a legnagyobb mennyiségben a szolgáltatásokban csökkentek a munkahelyek: 244 ezerrel, a májusi 107 ezer után. A tőzsdén különösen a fogyasztási ágazat cégeinek az árfolyama csökkent, a szállodaláncoktól kezdve a kiskereskedelmi cégek papírjaiig. A munkanélküliségi adatra nyomás alá került a kőolaj ára, aminek a hatására csökkent az energiaipari részvények árfolyama. Ugyancsak csütörtökön hozták nyilvánosságra, hogy májusban a vártnál jobb lett az amerikai gyáripari rendelésállomány. A kedvező hírnek azonban nem volt befolyása a befektetőkre a borúlátóbbá vált hangulat miatt.