Újra bírálja a PC-gyártókat a Greenpeace

Vágólapra másolva!
A nemzetközi környezetvédő szervezet júliusi tanulmányában kritikával illeti  a HP-t, a Dellt és a Lenovót, míg dícséretben részesítette az Acert, a Toshibát és az Apple céget számítógépeikben alkalmazott környezetvédelmi lépéseiért.
Vágólapra másolva!

Az előbbi három céget azért birálták a zöldek, mert továbbra sem száműzték termékeikből az olyan veszélyes anyagokat, mint a PVC-műanyag, vagy a brómozott égésgátlók, a BFR-ek. A HP korábban 2009-re ígérte azt, hogy száműzi ezeket az anyagokat hardvereiből, ám ezt a célkitűzését később 2011-re módosította. A Greenpeace aktivistái a vállalat kínai és hollandiai központjait keresték fel, melynek során olyan képekkel szembesítették a társaság dolgozóit, amelyek bemutatták, milyen környezeti károkat okoztak a termékeikben található toxikus anyagok Ázsiában és Afrikában.

A Lenovo legutóbb 2010 végét jelölte meg a veszélyes anyagok kivonásának céldátumaként. A Greenpeace közlése szerint a Dell korábban 2009 végére tervezte az egészségre és környezetre káros anyagok mellőzését, ám ez a gyártó később teljességgel törölte ilyen irányú terveinek várható határidejét.

Ugyanakkor a szervezet júliusi tanulmányában pozitívan nyilatkozott az Acer, a Toshiba és az Apple céget ilyen irányú fejlesztéseiért, az Apple nemrég bemutatott új számítógép-modellei ugyanis már nem tartalmazzák a veszélyes anyagok fent említett típusait, emellett a cég lépéseket tett széndioxid-kibocsátásának csökkentésére és termékeinek újrahasznosítására is. Ugyanakkor az amerikai gyártót kritikával illette a szervezet azért, mert nem adta meg annak határidejét, hogy mikor tervezi termékeiből kivonni az olyan kémiai anyagokat, mint a képernyők üvegében megtalálható arzén. Az Acer cég továbbra is azt ígéri, hogy az év végével kivonja eszközeiből a PVC-t és a BFR-t, míg a Toshiba három olyan laptopot mutatott be, amelyek már mentesek ezektől az anyagoktól, valamint a Dell is kínál már eladásra ilyen konfigurációkat és monitorokat. A szervezet azért szorgalmazza ezeknek a veszélyes anyagoknak a mellőzését, mert ezek a hardverek teljes életciklusa alatt károsak és kivonásuk nyomán jelentősen csökkenne az elektronikai hulladékok megsemmisítése, újrahasznosítása során keletkező környezetszennyezés.

A Greenpeace zöld technológiai toplistájának első három helyén jelenleg a Nokia, a Samsung és a Sony Ericsson áll, a következő három pozíciót pedig az LG, a Toshiba és a Motorola foglalja el. A legrosszabb helyezéssel a Nintendo szerepel a listán, a videojáték-gyártót a káros anyagok alkalmazása mellett azért is bírálják a zöldek, mert az elmúlt két évben is növelte szén-dioxid-kibocsátását. Csupán eggyel jobb helyet kapott a listán a Fujitsu, ezt a céget azért érte kritika, mert nem lép fel elég hatékonyan sem CO2-kibocsátásának csökkentése, sem pedig a káros anyagok kivonása érdekében.