Gázvezeték épül Afrikából Európa felé

Vágólapra másolva!
Megállapodást kötött pénteken Nigéria, Niger és Algéria egy több mint négyezer kilométer hosszú földgázvezeték megépítéséről. A transz-szaharai vezetéken európai vásárlóknak szállítanának földgázt.
Vágólapra másolva!

A 13 milliárd dolláros beruházás a tervek szerint 2015-re készül el. A 4128 kilométer hosszú vezetéken a nyugat-afrikai Nigériából szállítanának földgázt a Szahara sivatagon keresztül Algériába, Európából elérhető távolságba. A terv már jó 30 éve formálódik. A részleteket 2010-től dolgozzák ki a felek. Számos óriásvállalat részt kíván venni a fejlesztésben. Érdeklődik a francia Total, a brit-holland Royal Dutch Shell, az orosz Gazprom pedig már meg is állapodott a nigériai NNPC állami energetikai társasággal az ország földgázkincsének feltárásában és kiaknázásában való együttműködésről.

A Gazprom legkevesebb 2,5 milliárd dollárt kíván befektetni a világ hetedik legnagyobb földgázkincsével rendelkező országában. Az orosz céget megfigyelők szerint legfőképpen az motiválja, hogy megtartsa az ellenőrzést az Európába irányuló földgázszállítások felett.

A transz-szaharai vezetéket azonban a három ország saját erőből is meg tudja építeni, legalábbis az algériai energiaügyi miniszter szerint. "Van kellő tapasztalatunk, és a finanszírozási oldalon sincsenek problémák. Külső segítség nélkül kellene véghezvinni ezt a projektet" - mondta Sakib Helil.