Vágólapra másolva!
Várhatóan mindössze három-négy számban, s csak a rövidebb távokon áll rajthoz a pekingi olimpián nyolcszoros bajnok Michael Phepls az Indianapolisban kedden kezdődő amerikai úszó országos bajnokságon, mely egyben a római világbajnokság kvalifikációs versenye is lesz.

A nyári játékok történetének legeredményesebb sportolója (14 aranyérem) edzője szerint csak egy állomásként tekint a július 17-én rajtoló vb-re, ennek megfelelően nem készült rá annyit, amennyit korábban egy-egy nagy viadalra.

A hosszabb pihenés és regenerálódás miatt Phelps csak márciusban kezdte meg az edzéseket, melyeknek egy komoly botrány után vágott neki: február elején egy brit lap fotót közölt róla, melyen egy egyetemi bulin vízipipából marihuanát szívott. A 24 éves bajnok ugyan komoly büntetés nélkül (három hónapos eltiltás), egy bocsánatkéréssel megúszta az esetet, ám emiatt sokáig az is kétségesnek tűnt, hogy egyáltalán rajthoz áll majd az ob-n és a vb-n.

"Örülök neki, hogy a rövidebb számok mellett döntött" - nyilatkozta Bob Bowman, Phelps edzője. "Lényegesen kevesebbet edzett, mint mondjuk az olimpia előtt. Ugyanakkor sokkal jobban odafigyel a stílusára, és a karmunkája is sokkal gyorsabb lett. A mostani, illetve a 2011-es vb csak egy-egy állomás lesz a számára, az igazi cél a londoni játékok."

Phelps előreláthatólag csak 100 és 200 méter gyorson, illetve pillangón lesz ott a mezőnyben.

A csodaúszó szereplése mellett a szakértőket az ob-val kapcsolatban az a kérdés is foglalkoztatja, hogy ki milyen dresszben száll majd vízbe Indianapolisban, ahol várhatóan folytatódik az elmúlt másfél év világcsúcshalmozása. A sportágban az új szuperruhák megjelenése új korszakot nyitott, azóta több mint száz rekord született, s ugyan a nemzetközi szövetség idén szabályozta a mezeket, ám a vezető sportszergyártók által kifejlesztett ruhák nagy többsége továbbra is használható.

Az amerikai bajnokságról számonként az első kettő szerez indulási jogot a római világbajnokságra.