Vágólapra másolva!
A román gazdaság akár 6 százalékkal is zsugorodhat idén, a költségvetési hiány pedig meghaladhatja a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) megállapodott szintet a bukaresti kormány gazdasági minisztere szerint. A kormányfő tárgyalna a hiány növeléséről, és garantálná, hogy ne plazmatévékre menjen a pénz.
Vágólapra másolva!

Adriean Videanu elmondta: a hazai össztermék (GDP) csökkenése a "leginkább pesszimista forgatókönyv alapján" idén elérheti a 6 százalékot, és ha a gazdaság valóban nagyobb mértékben zsugorodik az eredetileg várt 4 százaléknál, akkor a megengedett szint fölé szökhet a költségvetési hiány.

A kormány márciusban összesen 19,95 milliárd euró értékű hitel-megállapodást kötött nemzetközi pénzintézetekkel és az Európai Unióval. Az összeg oroszlánrészét, 12,95 milliárd eurót az IMF biztosítja.

Az IMF-hitelkeretről szóló szerződés értelmében a költségvetés GDP-arányos hiánya idén nem haladhatja meg a 4,6 százalékot. A megállapodást azonban a 4 százalékos éves szintű gazdasági visszaesést valószínűsítő előrejelzésen alapul, és félő, hogy ezt a valós folyamatok felülírják.

A román gazdaság teljesítménye az év első három hónapjában 6,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. A költségvetési hiány az első félévben a GDP 2,73 százalékát tette ki, közel állt az IMF-megállapodásban rögzített szinthez, az év egészét tekintve viszont Emil Boc miniszterelnök szerint is előfordulhat, hogy nem sikerül tartani a hiánycélt.

A deficit azonban csakis infrastrukturális beruházások céljából növelhető, mondta a kormányfő. "Tárgyalni kívánunk a valutalappal és az unióval a hiány növeléséről, de csakis infrastruktúra-fejlesztésről lehet szó. Gondoskodunk róla, hogy ne plazmatévékre menjen a pénz" - nyilatkozott Emil Boc még hétfőn.