Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) szerdán kissé rontotta idei világgazdasági előrejelzését, de jelentősen javította a jövő évre szóló jóslatát.
Vágólapra másolva!

A világ összesített hazai összterméke (GDP) idén várhatóan 1,4 százalékkal csökken, jövőre viszont 2,5 százalékkal nőhet, közölte az IMF.

Áprilisban az IMF 1,3 százalékra várta a világgazdaság idei visszaesését, és 1,9 százalékra a jövő évi növekedését. A világgazdaság tavaly 3,1 százalékkal bővült az IMF szerint.

A világgazdaság kezd kimászni a második világháború óta példa nélküli visszaesésből, de a stabilizáció egyenetlen, és a fejlődés lassú lesz.

A pénzügyi körülmények a vártnál jobban javultak, főleg a kormányzati-költségvetési beavatkozások miatt, és a legutóbbi adatok arra vallanak, hogy a gazdasági tevékenység romlásának üteme mérséklődik, habár térségenként eltérően, írták az IMF elemzői szerdán.

E pozitív jelek dacára a világméretű recessziónak még nincs vége, a kilábalás lassúnak ígérkezik, mert a pénzügyi rendszerek még betegeskednek, a kormányzati politikák hatása fokozatosan csökken, és a háztartások egyelőre inkább megtakarítanak, írták.