IRM: súlyos korlátozás a cégek eladási tilalma

Vágólapra másolva!
Súlyos korlátozásnak tartja a cégek eladási tilalmát az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) a Tolna Megyei Bíróságnak a cégeladás korlátozására készült javaslatát, amelyet az után tett, hogy a közelmúltban adós vállalkozások tömeges eladására derült fény Tolna megyében, a szaktárca a javaslatot alkotmányossági szempontból vizsgálja.
Vágólapra másolva!

A megyei bíróság az Országos Igazságszolgáltatási Tanácson keresztül azt javasolta a minisztériumnak, hogy elidegenítési és terhelési tilalmat kellene bejegyezni a cégjegyzékbe egy adott cégre, ha több milliós adó- és járuléktartozása van.

Az IRM sajtóosztálya az MTI-t szerdán arról tájékoztatta, hogy a tárca "csak alkotmányos megalapozottság esetén fontolja meg, kezdeményez-e törvénymódosítást". Ez ugyanis nemcsak a cégtörvényt, hanem a gazdasági társaságokról szóló törvényt is érintené.

"Az elidegenítési és terhelési tilalom a tulajdonjog és a vállalkozási szabadság alkotmányos jogának egyik legsúlyosabb korlátozása, amelyre csak kivételes esetben, közérdekből kerülhet sor, és a szabályozásnak ekkor is szigorú arányossági tesztnek kell megfelelnie" - közölte a minisztérium.

A Tolna megyei cégbíróság az év elején észlelte, hogy nagy számban érkeztek székhelyáthelyezési kérelmek a Tolna megyei Iregszemcsére és Nagydorogra. Miután a szóban forgó vállalkozásokkal szemben több felszámolási és cégtörvényességi eljárás is indult, csődbűntett gyanúját jelezték az ügyészség és az APEH felé.

Az adós cégek "eltüntetésének" gyanújára a közelmúltban egy követeléskezelő kft. hívta fel a figyelmet. Kiderült, egy iregszemcsei férfi lakcímén összesen 237 vállalkozás van bejegyezve, és összesen 485 vállalkozásban tulajdonos.

Ebből a körből az APEH által feljelentett vállalkozásoknak összesen 392 millió forintos adó- és járuléktartozásuk van.