Vágólapra másolva!
Korábbi bejelentésének megfelelően nem indult el a 400 m-es vegyesúszásban a szám olimpiai bajnoka, Michael Phelps az amerikaiak országos bajnokságán. Távollétében a tavalyi, pekingi ötkarikás játékokon - honfitársa és Cseh László mögött - harmadik Ryan Lochte nyert a római világbajnokságra válogató indianapolisi viadal első napján, magyar idő szerint szerda hajnalban.

Lochte 4:06.40 perces győztes ideje alig gyengébb Cseh - Pekingben ezüstérmet érő - Európa-csúcsánál (4:06.16). Ezzel eldőlt, hogy Csehnek nem kell 400 m vegyesen Phelpsszel megküzdenie a vb-n, ahol Lochte lehet legnagyobb ellenfele ebben a számban.

A kvalifikációs versenyen, ahonnan az egyéni számokban az első kettő szerez jogot a vb-szereplésre, a 400 m női gyors múlt évi olimpiai ezüstérmese, Katie Hoff negatív szenzációval szolgált: egyéni rekordjától több mint 10 másodperccel elmaradva csak a hatodik lett a döntőben, így ebben a számban nem állhat rajthoz az olasz fővárosban július 26-án kezdődő úszócsúcson. További csalódást okozhatott számára, hogy 200 m vegyesen - mely távon diadalmaskodott a 2007-es, melbourne-i világbajnokságon, ám a mostani ob-n nem indult - elragadták tőle az amerikai csúcsot.

A férfiaknál a világrekordhoz (58.91 mp) igen közeli idővel győzött 100 m mellen Mark Gangloff.