Vágólapra másolva!
A brit-holland Royal Dutch Shell a világ legnagyobb vállalata a 2008-as adatok alapján, márpedig nem-amerikai vállalat egy évtizede nem vezette a listát - derül ki a Fortune összeállításából.
Vágólapra másolva!

A Fortune 500-as toplistáján még soha nem volt annyira kevés amerikai cég, és soha nem szerepelt rajta annyi kínai vállalat, mint most. A CNN szerint az amerikaiak visszaeése egyértelműen a gazdasági és pénzügyi válság következménye.

Kína 37 céggel képviselteti magát az 500-as listán, ami eddig nem látott előretörést jelez, miközben a 140 amerikai cég az Egyesült Államok eddigi legrosszabb szereplése. Japán 68, Franciaország 40, Németország pedig 39 céggel van jelen a forgalom alapján összeállított listán.

Az első helyet ezúttal a brit-holland Shell szerezte meg 458 milliárd dolláros bevétellel, majd pedig a szintén olajipari Exxon következik, 15 milliárd dollárral lemaradva. A harmadik hely a tavalyi aranyérmesnek, a 405 milliárd dolláros forgalmat jegyző kiskereskedelmi óriásnak, a Wal Martnak jutott.

Az első tíz nagy részét az energetikai szektor vállalati adják, a fentieken túl bekerült a top10-be a BP, a Chevron, a ConocoPhillips, a Total és a kínai Sinopec is (a fentieken kívül csak az ING és a Toyota fért fel a lista első tíz helyére).