Nem biztos a Gazprom előjoga az azeri gázra

Vágólapra másolva!
Egy országnak sincsen elsőbbsége az azerbajdzsáni Sah-Deniz lelőhelyek gázkincsére, közölte pénteken az azeri SOCAR állami olajtársaság vezetője. Rovnag Abdullajev hozzátette: országa támogatja az uniós Nabucco tervet.
Vágólapra másolva!

Abdullajev kijelentése kétségbe vonja a Gazprom orosz gázipari óriásvállalat egy júniusi közleményét, amely szerint Azerbajdzsán elsőbbséget ígért Oroszországnak a Sah-Deniz - az európaiak által a Nabucco majdani egyik fő forrásának tekintett - lelőhely kiaknázásának második fázisában felszínre hozott földgázra.

Elemzők a Gazprom bejelentése kapcsán emlékeztettek: Moszkva és a Gazprom szeretné kiszorítani az azeri lelőhelyekhez való hozzáférésből a Nyugatot, amely az Oroszországot megkerülő Nabucco gázvezeték kiépítésével kíván földgázt importálni a Kaszpi-tenger térségéből.

Az Isztambulban tárgyaló Rovnag Abdullajev a török energiaügyi miniszterrel folytatott pénteki megbeszélései után tartott sajtótájékoztatón elmondta: "Nem biztosítottunk elsőbbséget egyik iránynak sem, Oroszországnak és a Nabucco vezetéknek sem. Politikailag támogatjuk a Nabuccót, fontosnak tartjuk a projektet, de figyelembe kell vennünk a körülményeket."

A 3330 kilométer hosszúra tervezett Nabucco földgázvezeték a törökországi Erzurumból Oroszországot és Ukrajnát kikerülve szállítana földgázt Ausztriáig Bulgárián, Románián és Magyarországon keresztül.

A 31 milliárd köbméter kapacitású vezeték iraki, iráni, azerbajdzsáni, kazahsztáni, türkmenisztáni és egyiptomi földgázt juttathatna el Európába. A projekt 2009-2010-ben indulna és 2014-re fejeződne be, becsült költsége mintegy nyolcmilliárd euró.