Vágólapra másolva!
Három hónapig tartó javulás után júliusban jelentősen romlott az amerikai fogyasztók hangulata a Michigan állami egyetem és a Reuters hírügynökség közös vizsgálatának pénteken közölt adatai szerint. A fogyasztói hangulatot kifejező júliusi előzetes mutató a vártnál nagyobb mértékben, 64,6 pontra esett a júniusi 70,8 pontról.
Vágólapra másolva!

A több mint öt pontos visszaeséssel az index a márciusi szintre hanyatlott. Elemzők csupán 0,3 pontos csökkenést vártak, azt valószínűsítették, hogy a mutató 70,5 pontra esik.

Az amerikai fogyasztókat az nyomasztja, hogy elhúzódhat a gazdasági válság, veszélybe kerülhet az állásuk, vagyonuk pedig veszíthet értékéből, derül ki a felmérésből.

A fogyasztói várakozások almutatója a júniusi 69,2 pontról 60,9 pontra esett. A jelenlegi gazdasági helyzetről alkotott véleményt tükröző mutató 70,4 pontra csökkent a múlt havi 73,2 pontról.

A fogyasztók hangulatát és várható magatartását jelző bizalmi index igen fontos mutatónak számít, mert az amerikai gazdaság teljesítményének több mint kétharmadáért a fogyasztók "felelősek".