Bírság a K&H-nak és az Athlonnak

Vágólapra másolva!
Bírságot kapott hétfőn a K&H Bank - idén immár másodszor - a PSZÁF-tól, és megbírságolták a csődbe ment Athlon gyorskölcsönzőt is. A Providenttel szemben, amely szintén gyorskölcsönöket folyósít, felügyeleti intézkedést hoztak.   
Vágólapra másolva!

Tizenegymillió forint felügyeleti bírságot rótt ki a K&H Bank Zrt.-re a hitelintézetnél lefolytatott célvizsgálata nyomán a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) június 24-re datált, hétfőn délután közzétett határozatában.

A PSZÁF határozatában felhívja a bankot: maradéktalanul tegye meg a szükséges intézkedést annak érdekében, hogy a bankszámla felett rendelkezésre jogosult személy azonosítása során alkalmazottai a vonatkozó jogszabályoknak és belső szabályzatoknak megfelelően mindenkor a hitelintézettől elvárható gondossággal járjanak el, továbbá a bank erősítse a folyamatba épített ellenőrzési mechanizmust.

A felügyelet azt javasolja a hitelintézetnek, hogy ennek érdekében fokozottan ügyeljen alkalmazottainak szakmai továbbképzésére.

Másodszor kapott idén bírságot a K&H

Az idén már másodszor sújtotta bírsággal a bankot a felügyelet. Áprilisban 10 millió forintra bírságolta, és az ügyféltájékoztatásra vonatkozó jogszabályok betartására szólította fel a CDO (adósságfedezetű kötelezettség, jellemzően hitelek, kötvények, vagy egyéb eszközök mögöttes fedezetével kibocsátott, magas kockázatú értékpapír) strukturált kötvények értékesítése kapcsán.

A KBC-csoport ugyanis a CDO kötvényekre likvid másodpiacot garantált, ám egy hitelminősítő intézet leminősítését követően a bank ezt egyoldalúan - a szerződéskötést megelőző feltételektől eltérően és előzetes értesítés nélkül - megszüntette.

A bank a PSZÁF szerint ezzel súlyosan megsértette a tőkepiaci törvényt. Több befektető csak 10 éves CDO befektetést kívánt megvásárolni, ám később azzal szembesült, hogy befektetése akár 35 éves lejáratú is lehet.

A PSZÁF felrótta azt is, hogy jóllehet március 27-én egy hitelminősítő intézet leminősítési figyelendő listára helyezte a KBC csoport által kibocsátott egyes CDO kötvényeket, erről a bank nem jelentetett meg hivatalos tájékoztatást, holott a hitelminősítő lépése lényeges jelzést adott volna a befektetők részére.

Bírságot kapott az Athlon is

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) a gyorskölcsönöket nyújtó Athlon Zrt.-nél lefolytatott célvizsgálat, illetve adatszolgáltatás alapján 1,5 millió forint bírságot szabott ki a társaságra jogszabálysértések miatt.

A PSZÁF hétfőn határozatban kötelezte a társaságot, hogy 45 napon belül maradéktalanul feleljen meg a saját tőke minimális mértékére vonatkozó jogszabályoknak, ennek keretében biztosítsa a megfelelő működési feltételeket az üzletileg megbízható, stabil tulajdonosi joggyakorlás érdekében. Az Athlonnak a továbbiakban napi adatszolgáltatást is teljesítenie kell.

A felügyelet felszólította továbbá a társaságot, hogy tegyen eleget a jogszabályi előírásoknak az előtörlesztés esetén alkalmazott hiteldíj számítása, kereskedelmi kommunikációjában a feltüntetett referencia THM számítása, a pénzügyi szolgáltatási tevékenység ügynök igénybevételével történő végzése során, feleljen meg a számviteli előírásoknak, a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzésére és megakadályozására vonatkozó jogszabályi előírásoknak, s mindenkor pontosan teljesítse felügyeleti adatszolgáltatási kötelezettségét.

A felügyeleti intézkedésekre a PSZÁF tájékoztatója szerint azért került sor, mert az Athlon tulajdonosai közti viták miatt elmaradt a társaság tőkehelyzetének rendezése, saját tőkéje ismételten elmaradt a minimális jegyzett tőkétől.

Július 8-án csődbe ment az Athlon

A társaság hirdetménye szerint 2009. július 8-án csődeljárás lefolytatása iránti kérelmet nyújtott be a Fővárosi Bírósághoz, a "fizetési haladék igénybevételéhez szükséges hitelezői egyetértés megszerzése" céljából.

Az Athlon Zrt. kizárólag gyorskölcsönök nyújtására rendelkezik tevékenységi engedéllyel, betétgyűjtéssel nem foglalkozik.

A csődeljárás alatt a korábban megkötött lakossági gyorskölcsön-szerződések feltételei, futamidői változatlanok maradnak, nem módosulnak. A kihelyezett hitelek törlesztőrészleteit az ügyfeleknek az eddig megszokott rendben kell visszafizetniük.

Késedelmes teljesítés vagy a fizetés elmaradása esetén a társaság - a szerződés, illetve a jogszabályok alapján - késedelmi költségeket róhat ki az ügyfélre, adatait felhelyezheti a banki adóslistára vagy végrehajtást kezdeményezhet ellene - hívja fel a figyelmet a felügyelet.

Felügyeleti intézkedés a Providenttel szemben

A PSZÁF felügyeleti intézkedést alkalmazott a másik gyorshitelezővel, a Provident Zrt.-vel szemben is. A felügyelet a honlapján közzétett határozat szerint célvizsgálatot végzett, ennek nyomán egyebek mellett felszólította a társaságot, hogy a pénzmosás és terrorizmus finanszírozásának megelőzésére és megakadályozására vonatkozó szabályzata mindenkor feleljen meg a jogszabályi előírásoknak, egyes belső szabályzatait dolgozza át, és egészítse ki az előtörlesztésre és a többletbefizetésre vonatkozóan.