Egyre több a hanglopás Magyarországon

Vágólapra másolva!
Az elmúlt két évben egyre több film kalózmásolata kerül külföldi képpel és itthon lopott hanggal a fájlcserélőkre, ami miatt az amerikai mozifilmes szövetség (MPAA) vizsgálja Magyarországot.
Vágólapra másolva!

Jelenleg a friss mozifilmek 90 százaléka kamerázás útján kerül fel a netre - derül ki az ASVA friss közleményéből, mégpedig egyre nagyobb arányban magyar szinkronhanggal együtt. A mozgókép legtöbbször már más országból származó illegális felvételeken rendelkezésre áll, itthon pedig már csak a magyar hangot kell hozzátenni.

Az amerikai Motion Picture Association (MPAA) nyilvántartást vezet arról, hogy a világban mikor milyen mozi-hangot tulajdonítottak el. "Tavaly 12 filmhangot loptak hazánkban, s ezzel az eredménnyel "méretarányosan" olyan országokkal állunk egy szinten, mint Törökország, Ukrajna és Oroszország. Idén azonban tovább romlott a helyzet, s június végéig ugyanennyi hanglopás történt, ezért hazánk mozi-biztonsági állapotát vizsgálja az MPA." - nyilatkozta Kálmán András, az ASVA igazgatója.

Hogy a jelenségnek a hatóságok és a mozisok elejét vegyék, a stúdiók és a laborok kidolgoztak egy új módszert, mellyel kópiánként képesek megjelölni a filmhangot is oly módon, hogy mind az analóg, mind a digitális hangban elrejtenek egy, csak az adott kópiára jellemző jelzést. Innen kezdve nyomon követhető az adott hang útja: tudják, hogy melyik moziban futott az adott kópia, vagyis az illegális hangrögzítés esetén beazonosítható, hol is történt a felvétel.

Az MPAA vizsgálata értelmében a jövőben fokozottabb ellenőrzés várható a mozikban, ahol biztonsági intézkedésekkel akadályozhatják meg a film hangjának illegális felvételét. Tettenérés esetén a rendőrség őrizetbe veheti az elkövetőt, és gyorsított eljárásban pénzbírságtól két évig terjedő szabadságveszítésre ítélhetik.