Vágólapra másolva!
 A ráeső fény hullámhosszának és irányának felismerésére, valamint ezeknek a jeleknek a továbbítására képes "intelligens" szövetanyagot alkottak meg amerikai kutatók.
Vágólapra másolva!

A Massachusettsi Műszaki Egyetem professzora, Yoel Fink által vezetett kutatócsoport egy olyan korábbi kísérlet eredményeit fejlesztette tovább, amely során érzékelőket helyeztek el vastagabb polimerszálakba. Az eredmény egy hosszú és rugalmas fény-, illetve hőérzékeny rostokból álló szövet előállítása volt, melyet az ellenséges területeken harcoló katonák ruhájának anyagába szőve lehetne kitűnően hasznosítani - írja a BBC.

A kutatók most megtalálták a módját, hogy sokkal vékonyabbá nyújtsák a 25 milliméter vastag polimerszálat ügyelve arra, hogy a benne elhelyezett érzékelők sértetlenek maradjanak és ne mozduljanak el. Az így kapott vékony rostszálakat egy tíz négyzetcentiméteres anyagba szőve, a kutatók egy lépéssel közelebb kerültek a "környezeti fényeket képként feldolgozó szövetháló" megalkotásához - derült ki a Nano Letters című szaklapban megjelent beszámolóból.

A ruhába szőtt és óvatosan elhelyezett fényérzékeny rostszálak segítségével megállapítható lesz, hogy az egyes jelek mely érzékelőktől származnak. Ezáltal pedig lehetővé válik a szövethálóra rávetülő kép újraalkotása. A kutatók szerint munkájuk "fontos lépést" jelent a különböző nanotechnológiai eszközök működésének összehangolásában.