Vágólapra másolva!
A magyarországi infláció további gyorsulását jósolja a londoni feltörekvő piaci elemzők zöme.
Vágólapra másolva!

A tíz nagy londoni befektetési és gazdaságelemző ház - Deutsche Bank, HSBC, 4cast, Bank of America-Merrill Lynch, Wood & Co., BNP Paribas, Barclays Capital, JP Morgan, Goldman Sachs, Moody's Economy.com - a tizenkét hóra számolt júniusi inflációra szinte példátlanul széles sávban, 3,1 és 4,5 százalék között szóródó prognózisokat adott, 3,92 százalékos előrejelzési átlaggal.

Magyarországon májusban 3,8 százalékos, teljes kosárra kiszámolt éves inflációt mértek.

A kérdezett londoni cégek közül egyedül a 4cast elemzői várnak lassulást, 3,1 százalékos júniusi éves drágulási ütemet jósolva. A gazdaságelemző csoport szakértői azt mondták az MTI-nek, hogy szerintük a bázishatások erőteljesebben hatnak, mint az árfelhajtó tényezők.

A derűlátóbbak közé tartozik a Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató londoni befektetési részlege, amely stagnálást - vagyis júniusra a májusival egyező, 3,8 százalékos éves inflációt - vár.

A Goldman Sachs londoni elemzői szerint ha a júniusi infláció is magasabb lesz a vártnál, az már azt eredményezheti, hogy a magyar jegybank (MNB) felülvizsgálja eddigi "igen megengedő" hozzáállását az inflációs kilátásokkal kapcsolatban, ami szűkítheti a kamatcsökkentési mozgásteret.

A GS mindenképpen arra számít, hogy az MNB Monetáris Tanácsa óvatos marad. A ház a következő tizenkét hónapra legfeljebb 1,50 százalékpontos magyarországi jegybanki kamatcsökkentést valószínűsít a jelenlegi 9,50 százalékról.

A borúlátóbbak között van a JP Morgan bankcsoport londoni befektetési részlege, amely 4,0 százalékos júniusi inflációt jósolt. A cég szerint az általa várt gyorsulást elsősorban a meredeken emelkedő üzemanyagárak okozzák, de júniusról visszaszámolva meglehetősen alacsony az élelmiszer-összetevő tizenkét havi bázisa is.