Vágólapra másolva!
Júniusban 0,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az euróövezetben az előző hónaphoz képest - közölte az Eurostat szerdán. A tizenkét havi infláció -0,1 százalék volt júniusban. A 27 uniós országban tavaly júniushoz képest 0,6 százalék volt a tizenkét havi infláció, a májusi 0,8 százalék után. Magyarországon júniusban 3,7 százalék volt a tizenkét havi harmonizált infláció.
Vágólapra másolva!

A válság híreit itt olvashatja!

Az euróövezeti fogyasztói árindexeket az elemzők ugyanilyen ütemben várták emelkedni, illetve csökkenni. A harmonizált maginfláció -0,1 százalék volt havi, és +1,4 százalék éves szinten az euróövezetben.

Az adatok jegyzése óta ez volt az első alkalom, hogy a tizenkét havi infláció negatív legyen, ezt elemzők már az Európai Központi Bank által megjósolt rövid deflációs időszak kezdetének számítják.

Májusban még 0,1 százalék volt a havi euróövezeti infláció, az egy évvel korábbihoz képest pedig változatlanok voltak a fogyasztói árak. A júniusi tizenkét havi deflációt elsősorban az üzemanyag- és szállítási árak, valamint a fűtőolaj közel 40 százalékos árcsökkenése idézte első.

A közép-kelet-európai régió országaiban Romániában volt a legmagasabb júniusban a tizenkét havi infláció, 5,9 százalék. Viszonylag magas volt még Lengyelországban - 4,2 százalék - a legalacsonyabb viszont Észtországban, ahol -0,5 százalék volt.