Itt a jövő, a térhatású videojáték

Vágólapra másolva!
Leesett az állunk a Samsung új monitorján az IMAX-mozikéhoz hasonló 3D-szemüvegen keresztül térhatásban élvezhető játékok láttán: beállítgatása, használata még kissé bonyolult, nem is túl olcsó, ezért csak fanatikus gamereknek merjük ajánlani, nekik viszont nagyon.
Vágólapra másolva!

Kilencven-százezer forintos bruttó áron kapható idehaza a Samsung SyncMaster 2233RZ típusjelzésű 22 colos lapos képernyős monitora, amellyel már használni lehet az Nvidia cég grafikus kártyáival az IMAX-mozikban alkalmazott, hasonló szemüveget is. A 45-50 ezer forintos ketyerével a megfelelő - sztereoszkópikus - formátumban készült videofelvételeket és videojátékokat térhatásban lehet élvezni a nappaliban ülve. Nem semmi a látvány, percekkel a tesztelés kezdete után, a céges kockafejű brigád tekintélyes része íróasztalunk mögött várt a sorára, hogy kipróbálhassa a minden korábbinál realisztikusabb látványt kínáló ketyerét.

Elkapjuk a fejünket a repülő tárgyak elől

Mivel a 3D-s látvány illúzió, eléréséhez tulajdonképpen szemünket csapja be a hardver - a két szem felé gyorsan váltakozva eltérő képeket vetít, melyeket a speciális szemüveg a lencse polaritásának fürge váltogatásával tesz élvezhetővé -, lefényképezni nem lehet, csupán a cég marketinges illusztrációira hagyatkozhatunk.

Ezek nem hazudnak, valóban döbbenetesen jó, bár kissé papírból kivágott hatással rendelkező látványt nyújt a ketyere: a hirdetésekben a monitorból kiemelkedve látszódik a virtuális táj, a valóságban épp hogy befelé mélyük, mintha a monitor kávája ablakot nyitna rá - sőt, a képből "kiemelkedő" részen a 3D-s objektumok sokszor nem is élesek, jó minőségre belül érdemes számítani. Vibrálást igazából nem tapasztaltunk, bár ha a játékos mozgatja a fejét, tapasztalhat némi káprázást, és az volt a benyomásunk, hogy a szemünk is hamarabb kifáradt a térhatású játék alatt. Ráadásul egy kicsit olyan érzés ezt használni, mintha napszemüvegben ülnénk a gép előtt, a fényerőt és a kontrasztot ennek tükrében feljebb kell emelni a szokásosnál.

Forrás: [origo]
A valóságban a monitor mélyén rejlik a 3D-környezet

A 3D Vision szeműveget bekapcsolva, majd felvéve rögtön látszik, hogy nem hagyományos játékkal van dolga az embernek: a virtuális táj megelevenedik, tökéletes térérzetet nyújtva. Elsőként a FlatOut 2 roncsderbi-szimulátort töltjük be, ezt később még jó pár ismétlés követi, hiszen annak ellenére maradandó élményt nyújt a játék, hogy már hároméves: magába a járgányba is belelátni, a száguldás közben elsodort állványzatok, táblák pedig úgy repülnek a játékos felé, hogy az gyakran elkapja a fejét, nehogy beleálljon. Nagyban hasonlít az előbbi játékra a tavalyi Burnout Paradise is, ennek megfelelően ugyancsak jó móka játszani 3D-ben.

A kíváncsiságtól hajtva gyorsan feltelepítjük a Call of Duty 4 demóját, ezúttal is teljesíti az elvárásokat a térhatás, az fps-játékban végre érződik fegyverünk csövének hossza, sokkal jobban kivehetők a távolságok, és persze a robbanások, lövések is sokkal jobban érvényesülnek úgy, hogy a távolságok láthatók, és mindennek van mélysége, a program veterán játékosának számító kóder kolléga szóhoz sem jut a gyönyörtől, amikor leül a monitor elé.

Vegyes az összhatás

Jó pár játék a terítékre került, de nem minden esetben volt viszont olyan tökéletes az összhatás: a remek BioShock-ban például alig érződött a térhatás, egyedül azt érzékeltük, hogy bizonyos objektumok a távolban vannak. A Sega Rally Revo bevált, viszont a Race Driver: GRID nem volt hajlandó elindulni, a Far Cry grafikája pedig megőrült térhatású módban, így használhatatlan volt. Sokat vártunk tőle és működött is, ám minimális pluszt nyújtott a játékélményhez az új technológia a Stranglehold akciójátékot próbálva, s ahhoz hasonlóan a Pure quadszimulátorban sem vált pazarabbá a grafika a térhatástól, a TimeShift-ben pedig néhol furcsa, nemkívánatos effektusok jelentek meg. A 3D-szemüveget térhatású filmek nézegetésére is lehet használni, az ezek lejátszásához szükséges szoftvert mellékelik a telepítőcsomaggal együtt, viszont ilyen tartalmakat egyelőre nem árulnak minden sarki boltban, kedvenc filmjeit tehát továbbra is kétdimenzióban kell élveznie mindenkinek.

Forrás: [origo]
Kívülről csúf a kép, a játékos viszont térben látja a történéseket

Sok feltételnek kell megfelelni

Arról, hogy egyáltalán mely játékokat lehet használni a 3D Vision szemüveggel, ezen a weboldalon tájékozódhat az érdeklődő, itt egyben rangsorolják is a programokat aszerint, hogy mennyire működnek jól térhatású módban: tapasztalataink szerint csak az Excellent, vagyis kiváló besorolást elnyerő játékokkal érdemes kísérletezni.

A 3D Vision szemüveg egyébként aktív hardver, saját, USB-n keresztül tölthető akkumulátorral is rendelkezik, a PC-vel pedig egy ugyancsak egy ilyen portra köthető mini infravörös jeladón keresztül kommunikál. A ketyerét az Nvidia tájékoztatója szerint egyelőre kétféle LCD-monitorral (az általunk tesztelt Samsung mellett jelenleg csak egy Viewsonic-modelllel) lehet használni, ezek 120 hertzes képfrissítésre képesek, s azért van rájuk szükség, hogy a fentebb már említett optikai illúzió megvalósítható legyen. Hagyományos, lassabb, tipikusan 60-75 hertzes rátával dolgozó modellekkel a technológia nem kompatibilis, hagyományos plazma-, vagy LCD-tévével sem, ugyanakkor régi katódsugárcsöves monitorral igen, ha az működik 100 hertzen. A támogatott tévék listáját ugyancsak az Nvidia honlapján lehet átnézni, bár a listán túl sok itthon is kapható tömegpiaci termék nem található meg.

Forrás: [origo]

Az infravörös jeladó, a szemüveg, és a 120 hertzes Samsung monitor

A megoldás csak az Nvidia cég grafikus kártyáival használható, azok közül is csak a GeForce 8800-as típusnál újabb kártyák alkalmasak, más, például ATI gyártmánnyal a szemüveg nem használható. További megkötés, hogy ez az egész csak Windows Vista alatt, vagy a Windows 7 próbaverziójával működik, Macre egyelőre nem is tesztelik a fejlesztését. A hibamentes működéshez kapásból le kell tölteni a cég honlapjáról a legfrissebb illesztőprogramokat, ezek telepítése után az Nvidia Control panelben még aktiválni kell a sztereoszkópikus módot is, a konfigurálásban varázsló segíti a felhasználót.

Lesz ez még jobb is

A hangzás mellett vizuálisan is háromdimenziós élményre vágyó játékosnak egyelőre sok kompromisszumot kell kötnie a 3D Vision használatához, a technológia nagyon korlátozott körben alkalmazható: megfelelő megjelenítő kell hozzá, ráadásul csak Nvidia grafikus lapkával használható, abból is a drágább, 80-100 ezer forintos típusok közül érdemes válogatni, hiszen a 3D-hatás extra terhelést ró a számítógépre. A támogatott játékok listáján ugyan rengeteg program található, ám semmi sem garantálja, hogy egy újonnan érkezett programban is tökéletes élményt nyújt majd a térhatású szemüveg, ráadásul a PC-s játékok sem arról híresek, hogy minden esetben zökkenőmentesen működnének.

Összességében akkor tartanánk érdemesnek az ötvenezer forintos 3D-szemüveget megvételét, ha bármilyen tévével, monitorral használni lehetne, erre azonban még éveket kell várni, hiszen a gyors képfrissítésre képes LCD-k, a monitorok és a tévék között egyaránt viszonylag ritkák, és a drágább modellek között találhatók meg. Ha viszont ezek elterjednek, biztosak vagyunk benne, hogy valamilyen hasonló eljárással fogunk térhatású játékokat nyüstölni, a technológia pedig nem csak a játékfanatikus geekek, hanem bárki számára elérhető lesz.

A 22 colos Samsung SyncMaster 2233RZ monitor képminőségével átlagfelhasználóként elégedettek voltunk, a 120 hertzes képfrissítés a térhatású képek biztosítása mellett a gyors mozgások precíz megjelenítésére is alkalmassá teszi. Ugyanakkor százezer forintos áráért keveseltük csatlakozóinak számát: csupán egyetlen DVI-bemenet található rajta, sem hagyományos VGA, sem pedig HDMI-port nem található, pedig ez megkönnyítené a számítógépen kívül más eszközök, például médialejátszók vagy játékkonzolok csatlakoztatását.