23 billiárd dollár egy doboz cigiért

Vágólapra másolva!
A Visa pénzügyi rendszerének egy hibája miatt véletlenségből nagyobb összeget vontak le néhány előrefizetéses (prepaid) bankkártya tulajdonosától - egy doboz cigarettáért például a világ összes országának teljes GDP-jénél is magasabb összeget - számolt be a CNN.
Vágólapra másolva!

A 22 éves, New Hampshire-ben llő Josh Muszynski csupán egy doboz cigarettát vásárolt egy benzinkútnál, néhány órával később pedig egyenlegét vizsgálra arról értesült, hogy azon bizony 23 billiárd dolláros vásárlás regisztráltak. A fiatalember a gigászi mínuszt észlelve visszahajtott a feltöltőállomáshoz, ám ott sem tudtak segíteni neki - nyilatkozta. Végül a Bank of America ügyfélszolgálatával folytatott mintegy kétórás telefonhívás nyomán sikerült orvosolni a problémát, amelyet a Visa cég rendszerének egy technikai hibája okozott: másnapra eltűnt egyenlegéről a billiárd dolláros hiány.

A Sky News a Visa cégtől úgy értesült, a problémát egy ideiglenes programhiba okozta a társaság tartozáskezelő rendszerében, amelynek eredményeként világszerte valamivel kevesebb mint 13 ezer prepaid bankkártyás ügyfél kaphatott hibás egyenlegközlést. A hibát azóta orvosolták, s a Visa azt is közölte, hogy az nem okozott semmiféle pénzügyi kárt az ügyfeleknek - legfeljebb némi idegeskedésre adott okot.