Komoly visszaesés a videojáték-piacon

Vágólapra másolva!
2000 óta idén júniusban esett vissza a legnagyobb mértékben a videojátékok eladása világszerte: a játékgépes hardverek és szoftverek eladása 31 százalékkal csökkent az elmúlt hónapban tavalyhoz képest.
Vágólapra másolva!

Az NPD piackutató cég adatai szerint júniusban 1,17 milliárd dollár értékben fogytak a konzolok és a játékprogramok, ami 31 százalékos visszaesést jelent a tavalyi év azonos időszakához képest, ami az utóbbi 9 év legnagyobb mértékű visszaesése az iparágban.

A játékprogramok értékesítése az elmúlt hónapban 29 százalékkal esett vissza 2008-hoz képest, míg a hardvereké még számottevőbb mértékben, 38 százalékkal esett vissza, a hardveres kiegészítőké viszont csak 22 százalékkal lett kevesebb.

A Reuters által megszólaltatott elemző, Michael Pachter szerint a konzolok terén bekövetkezett visszaesés azt jelzi, hogy a masinák még túl drágák, a potenciális vevők arra várnak, hogy olcsóbbak legyenek. A Wedbush Morgan szakértője egyébként arra számít, hogy az eladások szeptemberben fognak visszaállni az eredeti szintre - amikor egy sor nagynevű játék kerül a boltok polcaira. A játékkonzolok közül júniusban a Nintendo Wii-ből fogyott a legtöbb, 362 ezer darab, tavaly nyáron azonban még 45 százalékkal több fogyott ebből a modellből. A második legnépszerűbb a Microsoft Xbox 360 volt, ebből több fogyott mint tavaly ilyenkor, a harmadik és negyedik helyet pedig a Sony PlayStation 3 és a PlayStation 2 foglalja el.

Júniusban a legnépszerűbb program a Prototype című akciójáték volt 600 ezer darab eladott példánnyal, melyben a főhős bármilyen alakot képes felvenni, a játékosnak pedig általában hadseregnyi ellenfélen keresztül kell célhoz érnie lekaszabolva az útjába kerülő ellent.