Nem a Firefox vetélytársa az Internet Explorer 8

Vágólapra másolva!
Jól áll a négy hónapja kiadott Internet Explorer 8 szénája, felhasználók tömegei telepítették a Microsoft böngészőjének legújabb verzióját. A remek számokkal csak egy baj van - fedezte fel Asa Dotzler, a Mozilla egyik vezetője - hogy a böngésző előző, hetes verziójától hódította el a tömegeket a legújabb Explorer.
Vágólapra másolva!

Az Internet Explorer 8 kiadás sem hatotta meg a böngésző régen elavult, ósdi hatos verzióját használó internetezőket. A lassan csökkenő népszerűségű browser részesedéséből még a remek funkciókkal felszerelt Firefox 3.5 sem volt képes kiharapni egy nagyobb falatot. A Net Applications adatait vizsgáló Dotzler szerint a hatos Explorer csökkenése jobban összefügg a régi PC-k lecserélésével és a netezők számának növekedtével, mint más tényezőkkel. Bár a böngészőfejlesztők nem is tehetnek semmit az ócska böngésző eltüntetéséért, az megnyugtathatja a webes szabványokat figyelmen kívül hagyó szoftver utálóinak körét, hogy a jelenlegi trend szerint 2010 januárjára tíz százalék alá eshet az őskövület részesedése.

A Dotzler által használt statisztika szerint az Internet Explorer 8-at a netezők húsz százaléka használja világszerte, míg az előző verzió az internethasználók harminc százalékának választott browsere. A hazai statisztikák szerint nem áll ennyire jól a kompatibilitási módot és egyéb kényelmi funkciókat kínáló Explorer. A Microsoft legfrissebb böngészője alig öt százalékos részesedést szerzett, míg az IE 6-ot 16 százalék, a hetes verziót pedig 22 százalék használja.

Dotzler szerényen elhallgatja blogbejegyzésében, hogy a kiadás napján ötmillió felhasználó töltötte le a Firefox 3.5-ös verzióját július elején. Az alternatív böngésző az évek során hatalmas tömeget nyert meg magának, mostanra stabil 25-30 százalékos részesedésével a böngészőpiac második legnagyobb szereplőjévé vált. Hazánkban még jobban áll a Firefox. A rankings.hu oldal adatai szerint a netezők 47 százaléka használja a "tűzrókát" a mindennapi netezéshez.